Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

de | iun. 15, 2024

În data de 15 iunie se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu.  

Numeroase activități culturale sunt organizate în aceste zile, ca mărturie a importanței pe care „poetul nepereche” a avut-o pentru cultura românească.

Mihai Eminescu s-a născut în data de 15 ianuarie 1850 la Botoșani și a fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist român, fiind considerat cea mai importantă voce poetică din literatura română.

A activat în societatea Junimea și a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena, unde a audiat cursuri de filosofie, drept, politică, filologie romanică, științe, anatomie, fizică și astronomie.

Potrivit Agerpres, în cadrul ședinței Academiei Române din 25 ianuarie 1902, Titu Maiorescu a donat acestei instituții manuscrisele poetului Mihai Eminescu, constând în 46 de volume și aproximativ 14.000 de file.

A trecut la cele veșnice în data de 15 iunie 1889 la vârsta de 39 de ani, fiind ales post-mortem membru al Academiei Române, în data de 28 octombrie 1948.

Poetul național Mihai Eminescu considera că Biserica Ortodoxă Română este „maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii și unitatea etnică a poporului”. Tot el a semnalat, în Ziarul Timpul, faptul că „în marea capitală a României (…) nu avem o singură catedrală, o singură zidire religioasă acătării” şi a militat pentru construirea unei catedrale naționale.

Vezi și:

Patriarhul Daniel despre Mihai Eminescu în 11 citate memorabile

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

111 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

111 ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț

În data de 23 iulie se împlinesc 111 ani de la nașterea celui care avea să devină Sfântul Ioan Iacob de la Neamț (Hozevitul). A venit pe lume în satul Crăiniceni, județul Botoșani în familia unor țărani evlavioși, Maxim și Ecaterina, însă de mic a purtat crucea...

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită pe 15 iulie

Ziua mărcii poștale românești este sărbătorită anual în data de 15 iulie. În această zi, în anul 1858, au fost tipărite celebrele mărci poștale românești „Cap de bour”. Evenimentul a avut loc la 18 ani după apariția primei mărci poștale din lume, cunoscută sub...