Se împlinesc 310 ani de la moartea martirică a Sfinților Brâncoveni

de | aug. 15, 2024

În data de 15 august se împlinesc 310 ani de la moartea martirică a Sfinților Brâncoveni, sărbătoriți anual în data de 16 august.

Canonizarea Sfântului Constantin Brâncoveanu, a fiilor săi și a sfetnicului Ianache a fost declarată de către Biserica Ortodoxă Română în data de 15 august 1992.

Cinstitele sale moaștese află la Biserica Sfântul Gheorghe – Nou din București, una dintre ctitoriile sale.

Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost domnitorul Țării Românești timp de 25 de ani, într-o perioadă caracterizată de instabilitate politică, și a fost unul dintre principalii promotori ai culturii românești și susținători ai Bisericii Ortodoxe.

În timpul domniei sale, a reușit să transforme Țara Românească într-un important centru cultural și religios, sprijinind construirea și restaurarea a numeroase biserici și mănăstiri, atât pe teritoriul țării, cât și în afara ei.

Printre cele mai notabile ctitorii ale sale se numără Mănăstirea Hurezi, considerată un vârf al arhitecturii brâncovenești.

În 1714, Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost trădat și arestat de către otomani, fiind acuzat de complot împotriva Imperiului Otoman.

A fost adus împreună cu familia sa la Constantinopol, unde sultanul Ahmed al 3-lea i-a oferit opțiunea de a-și salva viața și averea prin trecerea la islam. Sfântul Constantin Brâncoveanul a refuzat, rămânând fidel credinței ortodoxe.

Hotărâre a atras martiriul său și al celor patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, precum și al sfetnicului Ianache Văcărescu. Execuția lor a avut loc pe 15 august 1714, chiar de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Numeroase mărturii, adesea provenind de la diplomați și agenți economici străini aflați la Constantinopol, documentează arestarea și execuția lui Constantin Brâncoveanu.

Relatările istorice sunt unanime în a condamna severitatea excesivă a arestării întregii sale familii și brutalitatea execuției

Martiriul Sfinților Brâncoveni nu a fost un simplu eveniment istoric, ci reprezintă un simbol al credinței neclintite și al sacrificiului suprem pentru valorile creștine.

Prin canonizarea lor, Biserica Ortodoxă Română a recunoscut și a onorat curajul și demnitatea cu care și-au acceptat martiriul.

Foto credit: Basiluca.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

Ziua Mondială a Farmacistului este sărbătorită anual în data de 25 septembrie şi a fost inițiată în anul 2000 de Federaţia Internaţională a Farmaciștilor, având ca obiectiv principal conștientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, măsurilor preventive împotriva...

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

25 septembrie: Ziua mondială a farmacistului

Ziua mondială a farmacistului este sărbătorită anual în data de 25 septembrie. Aniversarea a fost inițiată în anul 2000 de Federația internațională a Farmaciștilor și are ca obiectiv ridicarea gradului de conștientizare asupra utilizării neadecvate a medicamentelor,...

24 septembrie: Ziua Satului Românesc

24 septembrie: Ziua Satului Românesc

Ziua Satului Românesc este serbată anual în ultima duminică din luna septembrie, conform legii adoptate în anul 2020. Cinstirea satului românesc prin înființare unei zile dedicate lui scoate în evidență importanța sa pentru cultura poporului român. Ziua Satului...

23 septembrie este Ziua internațională a limbajului semnelor

23 septembrie este Ziua internațională a limbajului semnelor

Ziua internațională a limbajului semnelor este serbată anual pe 23 septembrie. Inițiativa serbării unei zile dedicate persoanelor hipoacuzice a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU în anul 2017.  Prin aniversarea acestei zile dedicate persoanelor cu deficiențe de...