S-au împlinit sâmbătă 92 de ani de la trecerea la cele veșnice a compozitorului, dirijorului și folcloristului Gheorghe Cucu.
Gheorghe Cucu s-a născut pe 11 februarie 1882 la Puieşti, judeţul Tutova (Vaslui de astăzi).
A avut o contribuție semnificativă la muzica corală bisericească, îmbogățind-o cu elemente din muzica psaltică și cea folclorică. A compus peste 100 de piese, o parte din ele fiind tipărite.
Formarea profesională a început-o încă din satul natal, prin cântarea la strana bisericii din sat. Între anii 1890-98 a urmat Școala de cântăreți din Bârlad, iar din 1899-1905 a urmat Conservatorul din București, pe care l-a terminat șef de promoție.
Studiile le-a aprofundat la Paris, timp de trei ani, timp în care a publicat piesele corale: Stema ţării, Pui de lei, La noi, Greierele, Mincinosul, Crăciunul, Luceferii și altele.
Întors în țară, din anul 1914 dirijează Corul Mitropoliei, din capitală, până în 1932, alături de alte coruri de prestigiu.
Totodată, a fost profesor la catedra de teorie, solfegiu și armonie în cadrul Conservatorului din București (1917-1932) și profesor de muzică la Seminarul din București (1920-1932).
Compozitorul a trecut la cele veșnice în data de 24 august 1932.
Festivalul Gheorghe Cucu
Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu” a avut mai multe ediții în localitatea natală Puiești, iar începând cu anul 2021 a luat amploare prin mutarea evenimentului în orașul Vaslui.
Prin implicarea Episcopiei Hușilor și a altor instituții vasluiene, evenimentul a avut an de an invitați de renume.
Anul acesta, peste două mii de persoane au participat la festival pentru a asculta interpretări susținute de: Corala „Fantasia” din Vaslui, Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, Corul „Belcanto” din Republica Moldova, Corul „Dignus Est” al preoților din Episcopia Hușilor, Corala „Kinonia” a Episcopiei Severinului și Strehaiei – Drobeta Turnu Severin, solista Maria Coman, Grupul „Trei Parale” și Grupul Psaltic „Tronos”, al Catedralei Patriarhale din București
Foto credit: arhiva Basilica.ro