Seară culturală și lansarea cărții „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul și Istoria”, la Centrul Cultural „Dacia” din Bistrița

de | apr. 8, 2023

La Centrul Cultural „Dacia” din Bistrița, sâmbătă seara, 8 aprilie 2023, de la ora 19:00, a avut loc un eveniment cultural și comemorativ în cadrul căruia a fost evocată personalitatea Mitropolitului Bartolomeu Anania și a fost lansată cartea „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul și Istoria”, scrisă de arhimandritul dr. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

În frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, la eveniment au participat clerici, teologi, oameni de cultură, oficialități locale și centrale, ucenici și fii duhovnicești, precum și numeroși credincioși bistrițeni.

Au evocat personalitatea Mitropolitului Bartolomeu și au prezentat volumul: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, cadru universitar și director de departament al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și pr. Ioan Pintea – scriitor, poet și managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. De asemenea, protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican, a rostit o scurtă alocuțiune.

La finalul serii, părintele arhimandrit dr. Dumitru Cobzaru, autorul noii apariții editoriale, a vorbit despre conținutul volumului, care surprinde personalitatea Mitropolitului Bartolomeu în cheia istoriei pe care a traversat-o, și a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru prezență și pentru binecuvântarea apariției cărții, precum și tuturor celor prezenți.

Moderat și prezentat de domnul Alexandru Pugna, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, evenimentul a fost completat cu un moment artistic susținut de un grup de elevi de la Școala de Arte din Bistrița, coordonat de prof. Cristina Bălan.

Evenimentul editorial a fost organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolia Clujului, Maramureșului si Sălajului, în colaborare cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

(VIDEO) Vizionează evenimentul integral 

„Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul și Istoria”

Apărut anul acesta printr-o colaborare între Editura Renașterea și Editura Centrului de Studii Transilvane a Academiei Române – Filiala Cluj, volumul reprezintă transpunerea editorială a tezei de doctorat a autorului, intitulată „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul, Destinul și Istoria”. Aceasta a fost susținută public anul trecut, în data de 24 octombrie, și a fost realizată în cadrul Școlii Doctorale a Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, sub îndrumarea științifică a vrednicului de amintire prof. univ. dr. Nicolae Edroiu (fost membru corespondent al Academiei Române) și a dr. Dumitru Suciu, cercetător științific gr. I în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu”.

Cartea a fost lansată și la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, în cadrul serilor culturale, miercuri, 15 martie 2023.

„Prin tot ceea ce a fost și a înfăptuit pentru Biserică și pentru Neamul românesc, arhiepiscopul și mitropolitul, scriitorul și teologul Bartolomeu Valeriu Anania a sădit în noi neliniștea datoriei de a-i păstra memoria vie, neștirbită și cât mai deplină. Din această neliniște s-a născut preocuparea de a evoca, ori de câte ori permit împrejurările, cuvintele-i memorabile, faptele sale pilduitoare sau episoade din deopotrivă impresionanta și dramatica poveste a unei vieți pline și împlinite. Și tot această neliniște este cea care ne-a condus la o abordare din perspectivă științifică a vieții și activității sale. (…) Astfel, scopul lucrării de față este acela de a oferi o prezentare cât se poate de imparțială – îndeobște bazată pe mărturiile participanților direcți la evenimente și pe documentele oficiale, arhivistice – a episoadelor în care Bartolomeu Valeriu Anania s-a implicat sau a fost implicat, fără voia sa, însă păstrându-și mereu verticalitatea. Fără faptele, atitudinea și cuvintele sale, istoria recentă a țării noastre ar fi arătat cu siguranță altfel. Considerăm că evocarea acestor evenimente cruciale din istoria României și a unei personalități ca Bartolomeu Valeriu Anania se impune cu necesitate în actualitate. Nu pot trece cu vederea că l-am cunoscut îndeaproape, iar multe din amintirile sale mi le-a transmis direct, ceea ce mă obligă să (re)cunosc realitatea și să las o mărturie, cât se poate de onestă, în ce-l privește, dar și pentru posteritate”, a mărturisit autorul cărții, arhim. dr. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului.

Scurtă biografie

Mitropolitul Bartolomeu Anania (18 martie 1921 – 31 ianuarie 2011), tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, timp de 18 ani, în perioada 1993-2011, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne. De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui. Acesta este înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, unde își doarme somnul de veci alături de Episcopul Nicolae Ivan – ctitorul catedralei, Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Episcopul Vasile Flueraș (Someșanul). Biografia detaliată a Mitropolitului Bartolomeu poate fi consultată AICI. 

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Cătălin Onicaș

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA