Seară ecumenică de colinde, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | dec. 19, 2018

Marți seara, 18 decembrie 2018, de la ora 18:30, a avut loc tradiționala Seară Ecumenică de Colinde, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. S-au întâlnit, în murmurul tainic al colindelor, opt coruri ale bisericilor istorice din Cluj. 

Evenimentul s-a desfășurat după slujba Vecerniei, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și a celorlalți reprezentanți ai cultelor, prin participarea următoarelor coruri din cadrul Bisericilor Istorice din Cluj-Napoca: Corul „MAGNIFICAT” al Catedralei Greco-Catolice „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca – dirijor: prof. dr. Alexandru Suciu, Corul Facultății de Teologie Reformată din Cluj-Napoca, specializarea Teologie didactică muzicală – dirijor: asist. drd. Toadere Kovacs Dalma, Corul „SFÂNTUL IERONIMUS” al Facultății de Teologie Romano-Catolică din Cluj-Napoca – dirijor: prof. Marton Szabolcs, Corul „ASTRA” – Câmpia Turzii – dirijor: lect. univ. dr. Rodica Trandafir, Corul „VIVA LA MUSICA” al Forumului Democrat German din Cluj-Napoca – dirijor: prof. Francisc Mureșan, Corul „OREMUS” al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca – dirijor: arhid. asist. univ. dr. Daniel Mocanu, Corul „SFÂNTA CECILIA” al Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca – dirijor: prof. Potyo Istvan, și Corul de Cameră „PSALMODIA TRANSYLVANICA” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijor: pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

„Este un moment ecumenic, de aleasă ținută, în care creștinii, de toate confesiunile, au posibilitatea ca în catedrala noastră mitropolitană să se roage colindând. Această tradiție a colindatului, pe care o are fiecare biserică, poate să fie, pe drept cuvânt, și un dar neprețuit pe care toți creștinii ar trebui să-l aducă Pruncului Iisus, cel care se naște în fiecare an în Betleemul Iudeii și care ar trebui să se nască și în sufletele noastre, ale fiecăruia. Nădăjduim ca această tradiție se va continua și încet, încet, să facem pași mărunți, dar siguri, spre unitatea nostră, a tuturor.”, conform celor spuse de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Moderatorul concertului a fost arhim. Benedict Vesa, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și cadru universitar la catedra de Spiritualitate Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La final, Părintele Mitropolit Andrei a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, însoțit de tradiționalele urări de sărbători, le-a mulțumit colindătorilor pentru colind și i-a invitat pe toți la reședința mitropolitană, unde corurile prezente l-au colindat pe ierarh.

Corurile Bisericilor Istorice din Cluj-Napoca s-au reunit într-un concept ecumenic pentru a oferi publicului bucuria colindelor, care se desfășoară an de an, de mai bine de 28 de ani, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, începând cu anul 1990. Tradiționala Seară Ecumenică de Colinde cuprinde cântece adunate din toate tradițiile confesiunilor participante.

Inițiativa este o dovadă utilă prin care Bisericile Istorice din Cluj-Napoca arată unitate și respect reciproc în Hristos, a cărui naștere o preamăresc împreună, prin frumoasele colinde specifice fiecărui cult în parte.

La eveniment au participat reprezentanți ai cultelor creștine, numeroși clujeni și studenți. De asemenea, concertul a fost transmis în direct pe frecvențele Radio Renașterea.

Album foto în curs de actualizare…

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...