Ședința Adunării Naționale Bisericești, la final

de | feb. 9, 2017 | Actualitatea religioasă

La Palatul Patriarhiei din București s-a desfășurat miercuri, 8 februarie 2017, ședința anuală a Adunării Naționale Bisericești. 

Ședința a fost deschisă de Părintele Patriarh care a apreciat eforturile financiare de susținere a operei social-filantropice a Patriarhiei Române în anul 2016, în contextul unui an dificil.

„Pentru susținerea întregii activități de asistență socială  și filantropică, inclusiv cheltuielile de personal și de întreținere, și pentru sprijinirea sinistraților, în anul 2016 la nivelul Patriarhiei Române s-au cheltuit aproape 96 milioane lei. Această sumă indică un progres față de anul trecut, dar și un mare efort pentru anul 2016.”, a spus Preafericirea Sa.

Au urmat luările de cuvânt ale membrilor ANB. Primul care a vorbit a fost Acad. Ioan Aurel Pop, Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Domnia sa a prezentat rolul unificator și de semănător al armoniei din Biserica Ortodoxă Română.

Mai departe, profesorul Daniel Fonoage, unul din reprezentanții mirenilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei, a subliniat că Biserica trebuie să își consolideze poziția de bastion al valorilor creștine și morale. El a subliniat că Biserica are nevoie de o preoțime puternică al cărei glas să mângâie poporul.

În cadrul întrunirii s-a aprobat apoi raportul general anual întocmit de Consiliul Național Bisericesc și s-au formulat propuneri pentru dezvoltarea activităților Bisericii în anul 2017.

La finalul ședinței, Preafericirea Sa a mulțumit tuturor pentru implicarea și buna cooperare în realizarea operei social-filantropice a Bisericii: Mulțumim clerului și credincioșilor care iubesc Biserica, lucrează pentru unitatea ei și în același timp simt bucuria prezenței lui Hristos în sufletul lor.

„Este o mare bucurie când vedem că în ciuda dificultăților s-a mers cu încredere în Dumnezeu, cu o bună cooperare între clerici și mireni, și am ajuns la rezultate frumoase.”, a adăugat Patriarhul României.

Evenimentul a debutat cu slujba de Te-Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, la Catedrala de pe Colina Bucuriei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

Adunarea Naţională Bisericească este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice şi patrimoniale. ANB este formată din toți ierarhii Sfântului Sinod și câte trei reprezentanți (un cleric și doi mireni) de la fiecare eparhie.

Ultimele articole

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Ediția a 18-a a „Zilelor artei Bizantine” se va desfășura la Cluj-Napoca și Alba Iulia în perioada 6-9 octombrie 2022. Evenimentul este organizat de Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și coordonatorul grupului de muzică, artă...

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 septembrie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale...

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

La Palatul Patriarhiei din București s‑a desfășurat joi, 29 septembrie 2022, ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești pentru perioada 2022‑2026. În cadrul ședinței, prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost validate mandatele...