Ședință de lucru a Sfântului Sinod | A fost ales un nou Arhiereu-vicar pentru Eparhia Devei și Hunedoarei

de | feb. 9, 2023

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit joi, 9 februarie 2023, în ședință de lucru în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În cadrul sesiunii de lucru, arhimandritul Gherontie Ciupe a fost ales Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, cu 47 de voturi valid exprimate.

La ședință au participat și ierarhii Eparhiei Clujului: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Lucrările sinodale au fost precedate de slujba de Te Deum săvârșită în Sala „Europa Christiana” de Prea­sfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

După slujba de mulțumire, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieștea­nul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod, a citit, în Aula Magna, apelul nominal. Constatând prezența statutară a membrilor Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a declarat deschisă ședința de lucru și l-a invitat pe Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, să susțină meditația duhovnicească intitulată „Episcopul – chip de lumină în mântuirea credincioșilor”.

În continuare, Preafericirea Sa a menționat programul și punctele de pe ordinea de zi: „Precizăm că agenda Sfântului Sinod de astăzi și de mâine este destul de bogată, 46 de subiecte care trebuie tratate, și amintim dintre acestea pe cele mai semnificative precum declararea anului 2024 în Patriarhia Română ca Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți. Este foarte important să amintim că pe ordinea de zi avem și două texte liturgice de aprobat, și anume Acatistul Sfântului Cuvios Porfirie Cavsocalivitul și slujba Sfinților Cuvioși Varsanufie și Ioan din Gaza. Aceste texte au fost văzute deja de membrii Comisiei liturgice sinodale și acum sunt propuse spre aprobare. De asemenea, avem mai multe propuneri de arhimandriți în diferite eparhii, după ce au primit avizul pozitiv al sinoadelor mitropolitane. Totodată, avem pe ordinea de zi și informări despre situația românilor ortodocși din Ucraina și despre situația dificilă a unor Biserici Ortodoxe surori din diferite zone ale globului. Apoi, anunțăm un eveniment deosebit și poate cel mai important de astăzi și de mâine: alegerea unui nou Arhiereu-vicar pentru Episcopia Devei și Hunedoarei. (…) Zona aceasta a Devei și Hunedoarei are mare nevoie de păstor și de lucrare pastorală și misionară, deoarece există și foarte mult prozelitism eterodox în zonă. Este nevoie de lucrare arhierească mai intensă. Sunt și alte subiecte pe ordinea de zi, precum itinerarul ierarhilor care păstoresc în afara granițelor României, și o grijă deosebită se arată în aceste referate eparhiilor și Cancelariei Sfântului Sinod privind tineretul. Există propuneri de îmbunătățire a vieții duhovnicești din școlile teologice și, în mod deosebit, se arată entuziasm și bucurie în Arhiepiscopia Timișoarei și Mitropolia Banatului pentru organizarea în toamna aceasta a Întâlnirii internaționale a tineretului ortodox – ITO 2023”.

Lucrările în plen au fost suspendate, tematicile fiind discutate pe comisii, care s-au întrunit separat în săli ale Palatului Patriarhiei. După reluarea ședinței în plen, a avut loc alegerea ­Arhiereului-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În postul vacant a fost ales prin vot secret părintele arhimandrit Gherontie Ciupe cu 47 de voturi valid exprimate.

Arhimandritul Gherontie Ciupe a mulțumit Preafericirii Sale şi ierarhilor Sfântului Sinod pentru alegerea în demnitatea arhierească: „Se cuvine mai întâi de toate să dau slavă și mulțumire lui Dumnezeu. Vă mulțumesc tuturor pentru încrederea acordată. Această încredere este meritul vrednicului de pomenire Episcopul Gurie, care s-a jertfit, a fost harnic și ne-a dat și nouă valoare prin munca lui. Mulțumesc Preafericirii Voastre pentru grija pe care ne-o purtați atât mie, cât și eparhiei noastre. Mare este responsabilitatea pe care am primit-o astăzi. De aceea, nu pot spune decât să mă pomeniți în rugăciunile dumneavoastră ca să pot împlini voia lui Dumnezeu și să fiu de ajutor Preasfințitului Părinte Episcop Nestor”.

Lucrările Sfântului Sinod au continuat şi în partea a doua a zilei, fiind dezbătute punctele de pe ordinea de zi.

Arhimandritul Gherontie Ciupe s-a născut la 1 iunie 1966 în satul Huta, comuna Chiuiești, județul Cluj. Între anii 1989 și 1994 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, absolvind în anul 1998 Facultatea de Teologie din Craiova, secția Teologie Pastorală. A beneficiat de o bursă de studiu la Padova, Italia, în anul 2003. A urmat cursuri de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a realizat teza de doctorat cu titlul „Taina pocăinței și reconstrucția sinelui”, obținând titlul de doctor în teologie în anul 2020.

A fost tuns în monahism în anul 1990. A fost hirotonit ieromonah în anul 1992, iar în anul 2000 a fost hirotesit arhimandrit. În perioada 2010-2018 a îndeplinit funcția de vicar administrativ eparhial, din 2018 până în 2021 consilier eparhial, iar din 2021 până în prezent funcția de vicar administrativ eparhial al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Vezi mai multe detalii în CV-ul viitorului ierarh.

Mai multe fotografii AICI 

Sursa: Andrei Butu / Ziarul Lumina

Foto credit: Mircea Florescu / Basilica.ro, Luigi Ivanciu şi Mihnea Păduraru / Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sâmbătă, 12 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Așchileu Mic, Protopopiatul Cluj I, județul Cluj, cu prilejul...