Şedinţă de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

de | ian. 14, 2016 | Actualitatea religioasă

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a întrunit ieri, 14 ianuarie, în şedinţă de lucru. Între temele prezente pe ordinea de zi s-au aflat întrunirea Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe la Chambésy, Elveţia, din această lună, şi iniţiativa cetăţenească de modificare a art. 48 din Constituţia României, privind constituirea familiei prin căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.

Şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a avut loc în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală. Aceasta a fost deschisă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a prezentat ordinea de zi. „Mai întâi, mulţumim lui Dumnezeu pentru anul care a trecut şi-L rugăm să ne binecuvânteze, să ne ajute şi în anul acesta în care am intrat. Temele de pe ordinea de zi sunt de o actualitate deosebită, dar, în mod special, acest sinod a fost convocat în această perioadă pentru ca să fie informaţi membrii Sfântului Sinod despre evenimentul următor care va avea loc între 21 şi 28 ianuarie, la Chambésy, lângă Geneva, la Centrul Patriarhiei Ecumenice, şi anume Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe. Această sinaxă are ca scop evaluarea şi validarea textelor care trebuie trimise spre dezbatere şi aprobare la viitorul Sinod ­Panortodox de anul acesta, din luna iunie, în preajma sărbătorii Rusaliilor. Această lucrare de evaluare şi de validare este deosebit de importantă şi, de aceea, este nevoie ca Sfântul Sinod să acorde mandat delegaţiei Bisericii noastre pentru a o reprezenta acolo şi a contribui la buna desfăşurare a lucrărilor”, a spus Preafericirea Sa.

Pe ordinea de zi a şedinţei de lucru a Sfântului Sinod au mai fost şi alte teme care privesc necesitatea intensificării activităţilor pastoral-misionare, precum ajutorarea parohiilor cu venituri reduse de către parohiile cu posibilităţi materiale mai bune, iniţiativa cetăţenească de modificare a art. 48 din Constituţia României, privind constituirea familiei prin căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. „Este nevoie de o mai multă intensificare a vieţii spirituale, de coresponsabilitate şi cooperare între cler şi credincioşii mireni într-o societate secularizată din ce în ce mai ostilă Bisericii. Avem nevoie de mai multă rugăciune şi de mai multă acţiune comună şi, în acelaşi timp, trebuie să ne împlinim misiunea noastră de a binevesti Evanghelia lui Hristos, de a mărturisi credinţa întru Hristos şi de a transmite generaţiilor prezente şi viitoare această lumină a iubirii Prea­sfintei Treimi pentru întreaga umanitate”, a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost precedată de Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, care au fost oficiate în Catedrala Patriarhală de Prea­sfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, înconjurat de un sobor de slujitori ai catedralei.

Sursă: http://ziarullumina.ro

Ultimele articole

24 mai – Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat

24 mai – Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat

Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat Acest Sfânt Cuvios s-a născut în Antiohia Siriei în anul 521. Încă de la şase ani, după ce tatăl său, Ioan, a murit în timpul unui cutremur, cu binecuvântarea mamei sale, Sfânta Marta (pomenită la 4 iulie), a mers în Seleucia,...

Sfinţii Împărați Constantin și Elena, cinstiţi la Mănăstirea Dobric

Sfinţii Împărați Constantin și Elena, cinstiţi la Mănăstirea Dobric

Mănăstirea Dobric și-a sărbătorit hramul istoric, în ziua prăznuirii Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sâmbătă, 21 mai 2022, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și...