Ședința de lucru a Sfântului Sinod: trei noi episcopi, în Patriarhia Română

de | mai 24, 2018

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit astăzi, 24 mai 2018,  în ședință de lucru la Sala Sinodală din Reședința Patriarhală.

Printre subiectele de pe ordinea de zi anunțată în deschiderea lucrărilor de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, președintele Sfântului Sinod, se află alegerea de ierarhi pentru unele scaune episcopale vacante din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române, „pentru a dezvolta și amplifica activitățile din Biserica noastră”.

Tot astăzi, ierarhii Bisericii Ortodoxe Române au ales doi episcopi pentru scaunele vacante din Mitropolia Basarabiei şi Arhiereu vicar la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Arhimandritul Veniamin Goreanu a fost ales Episcop al Eparhiei Basarabiei de Sud, iar Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, va conduce Eparhia de Bălţi.

Ședința de lucru a Sfântului Sinod: trei noi episcopi, în Patriarhia RomânăDe asemenea, ierarhii întruniţi în sinod la Reşedinţa patriarhală au ales pe arhimandritul Timotei Bel în demnitatea de Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

 

În timpul acestei ședințe, ierarhii români vor discuta aspecte legate de relațiile Bisericii Ortodoxe Române cu celelalte Biserici Ortodoxe Autocefale surori, inclusiv problema Ucrainei, unde există o Biserică Ortodoxă canonică și două structuri ecleziale necanonice.

Pe agendă se află și introducerea în calendarul bisericesc a unei noi sărbători închinate Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț.

Icoana va fi sărbătorită în data de 9 iulie a fiecărui an.

Introducerea acestei renumite icoane a Maicii Domnului reprezintă „o bucurie foarte mare” atât datorită evlaviei deosebite pe care o au credincioșii români pentru ea, dar și „pentru că este cinstită și în alte Biserici Ortodoxe surori”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel potrivit Radio Trinitas.

Alte teme includ activități liturgice și didactice, precum și subiecte referitoare la participarea unor delegați ai Bisericii Ortodoxe Române la diferite evenimente internaționale, informează Agenția de Presă a Patriarhiei Române.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...