Ședința lunară a Protopopiatului Cluj I

de | mai 14, 2015

În Protopopiatul Ortodox Cluj I a avut loc joi, 14 mai, începând cu ora 10, ședința preoțească lunară prezidată de către părintele Protopop Dan Hognogi. În cadrul ședinței au fost discutate numeroase aspecte legate de buna desfășurare a activităților în cadrul protopopiatului și au fost stabilite câteva chestiuni organizatorice.

Întâlnirea a început în biserica Sfânta Treime din Deal, de pe strada Bisericii Ortodoxe din Cluj, situată în imediata apropiere a Protopopiatului, prin săvârșirea slujbei de Te Deum, după care toți preoții prezenți au coborât pe treptele Școlii Gimnaziale Ortodoxe din apropiere pentru a face o poză de grup împreună cu vrednicul părinte iconom stavrofor Ioan Jeler, care și-a încheiat de curând activitatea de Protopop, alături de noul Protopop, mai tânărul părinte Dan Hognogi.

În cadrul ședinței propriu-zise, printre subiectele aduse în discuție de Părintele Protopop Dan Hognogi s-a aflat nevoia urgentării finalizării site-ului Protopopiatului Cluj I, care să includă legături către site-urile tuturor parohiilor. S-a hotărât în unanimitate ca toţi preoţii să se realizeze în cel mai scurt timp site-ul parohiei proprii, după un model comun integrat la nivelul întregului protopopiat. De asemenea, Părintele Protopop a subliniat nevoia diversificării pe viitor a modalităţilor şi formelor de implicare a tinerilor în activităţi la nivel de protopopiat.

În cadrul reuniunii a avut loc și evenimentul intitulat „Economia socială a Bisericii – manifestare a filantropiei” pentru promovarea economiei sociale, organizat în cadrul proiectului „O şansă, o reuşită în viitor pentru persoane vulnerabile”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni, al cărui beneficiar este Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Cluj-Napoca. Părintele Dorel Gălan, expert în cadrul proiectului, a făcut o scurtă introducere despre perceperea şi acceptarea schimbării în general, în societate, şi a prezentat pe scurt conceptul de economie socială şi ce îşi propune ea, şi a oferit exemple de bune practici în domeniu. Tuturor preoţilor le-a fost pus la dispoziţie câte un chestionar pentru evaluarea nevoilor din cadrul comunităţilor pe care le păstoresc şi li s-a explicat nevoia aplicării acestui instrument de analiză a nevoilor în vederea dezvoltării pe viitor a unei posibile afaceri sociale locale care să diminueze cazurile de persoane expuse vulnerabilității şi să promoveze incluziunea lor socială de la nivelul comunităţilor.

La finalul prezentării proiectului a avut loc un work-shop interactiv cu preoţii, în cadrul căruia au fost discutate unele aspecte legate de interacţiunea dintre lucrarea sfinţitoare a Bisericii şi nevoia sprijinirii concrete a nevoii oamenilor. Au fost prezentate apoi cele două structuri majore aflate sub patronajul Arhiepiscopiei în cadrul proiectului, prin care au fost create locuri de muncă pentru persoane vulnerabile: Brutăria Artos şi Tipografia Renaşterea.

În final au fost discutate şi alte probleme administrative şi organizatorice.

Pr. Florin-Cătălin Ghiț

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...