Ședință semestrială cu părinții protopopi și membrii CAR din Eparhia Clujului

de | mart. 14, 2024

La Centrul Eparhial din Cluj-Napoca a avut loc joi, 14 martie 2024, ședința semestrială de lucru a Permanenței Consiliului Eparhial cu cei nouă protopopi din cele două județe ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului: Cluj și Bistrița-Năsăud, precum și întrunirea membrilor Adunării Generale a Casei de Ajutor Reciproc (CAR) din cadrul Eparhiei Clujului.

Întrunirea a debutat la ora 10:00, în sala de ședințe a Centrului Eparhial, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, cu participarea Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a vicarului, consilierilor și inspectorilor eparhiali, a celor nouă protopopi, a inspectorilor de tineret și a inspectorilor școlari la disciplina religie din județele Cluj și Bistrița-Năsăud.

În deschidere a fost rostită o rugăciune de binecuvântare, după care Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc și a prezentat principalele puncte de pe ordinea de zi. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa l-a felicitat pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, cu prilejul prăznuirii ocrotitorului spiritual al Preasfinției Sale, Sfântul Cuvios Benedict de Nursia, supranumit patriarhul monahilor din Apus, ocrotitorul tinerilor studioși, sărbătorit la data de 14 martie. Totodată, l-a prezentat pe noul protopop de Năsăud, preotul Ovidiu Sermeșan, care a fost numit în funcție începând cu data de 1 martie 2024, după pensionarea preotului Ioan Dâmbu, protopop de Năsăud timp de 36 ani, în perioada 1988-2024.

Apoi, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt duhovnicesc și a subliniat importanța acestor întâlniri.

Au urmat luările de cuvânt ale membrilor Permanenței Consiliului Eparhial și ale protopopilor din cele nouă protopopiate: Cluj I, Cluj II, Gherla, Dej, Turda, Huedin, Bistrița, Năsăud și Beclean. De asemenea, s-a discutat despre cele mai importante proiecte din acest an, precum și aspecte de ordin misionar-pastoral, cultural, social-filantropic şi administrativ.

S-a vorbit despre importanța misiunii în rândul tinerilor, au fost prezentate proiectele misionare și culturale desfășurate de parohii, precum și aspectele organizatorice privind Concursul Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, dedicat „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, inițiat de Patriarhia Română.

 

Astfel de ședințe au ca scop stabilirea unei agende a principalelor coordonate ale activităților din acest an și informarea obiectivă din teritoriu prin vocea părinților protopopi. Ele se organizează semestrial și au rol de informare și de soluționare a eventualelor probleme apărute la nivelul parohiilor.

În continuarea ședinței, de la ora 12:00, a avut loc întrunirea membrilor Adunării Generale a Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a clerului și a personalului bisericesc din Eparhia Clujului.

Părintele Iustin Tira, în calitate de președinte, a prezentat darea de seamă a activităţii Casei de Ajutor Reciproc, a contului de gestiune şi a bilanţului pe anul 2023, precum şi aprobarea planului financiar pentru anul în curs.

Casa de Ajutor Reciproc are ca principal scop ajutorarea membrilor ei prin acordarea de împrumuturi în condiții avantajoase, dar și acordarea de ajutoare pentru diferite situații și nevoi care apar în rândul membrilor (înmormântare, probleme de sănătate și altele).

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...