Ședință solemnă a Sfântului Sinod – 28 octombrie 2022

de | oct. 28, 2022

Palatul Patriarhiei a găzduit vineri, 28 octombrie, ședința solemnă și ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul cărora au fost prezentate activitățile de la nivelul eparhiilor românești din țară și străinătate privind marcarea Anului omagial și comemorativ 2022 și au fost dezbătute și o serie de subiecte de ordin teologic, liturgic și administrativ. La ședința solemnă au fost invitați și membrii delegației Mitropoliei de Veria, Naousa și Kampania, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pantelimon, care a rostit un cuvânt de mulțumire.

La ședință au participat și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Lucrările Sfântului Sinod au fost precedate de săvârșirea slujbei de Te Deum de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Ședința solemnă a Sfântului Sinod și‑a desfășurată în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a rostit un cuvânt de bun venit. Prezent la acest moment, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pantelimon a rostit un cuvânt de mulțumire pentru invitația adresată de Preafericirea Sa, subliniind și legăturile dintre cei trei sfinți isihaști cărora le‑a fost dedicat Anul comemorativ 2022.

În continuare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a citit raportul-sinteză intitulat „2022 – Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, i‑a oferit Patriarhului României Ordinul mitropolitan „Mitropolitul Gurie Grosu”, instituit în contextul a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

La finalul ședinței solemne a Sfântului Sinod a fost vizionat filmul documentar intitulat „Rugăciunea în viața Bisericii și a credinciosului” realizat de TRINITAS TV, după care, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pantelimon împreună cu membrii delegației grecești și‑au luat rămas-bun de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, mulțumindu‑i pentru invitația oferită și pentru găzduire, și s‑au retras în vederea plecării către Grecia, împreună cu racla cu moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Palama.

În continuare, în Aula Magna a Palatului Patriarhiei au avut loc lucrările ședinței de lucru a Sfântului Sinod, deschise de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel după citirea apelului nominal și constatarea prezenței statutare.

În cuvântul de deschidere, Preafericirea Sa prezentat volumul „Anuarul Sfântului Sinod an VII (2022)” publicat la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, lucrare care se publică anual și care cuprinde sinteza activităților desfășurate la nivelul eparhiilor. Volumul a fost oferit în dar fiecărui membru al Sfântului Sinod participant la lucrările.

Ierarhii membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s‑au întrunit apoi în comisiile sinodale pentru întocmirea referatelor privind temeiurile repartizate: Comisia pastorală, monahală și socială; Comisia teologică, liturgică și didactică; Comisia canonică, juridică și pentru disciplină; Comisia pentru comunități externe, relații interortodoxe, intercreștine și interreligioase, referate prezentate în final în plen de către raportorii celor patru comisii.

Citește și Noi hotărâri ale Sfântului Sinod: organizarea ITO 2023, introducerea unor noi sfinţi în calendar

Mai multe fotografii AICI

Sursa: Diac. Vasile Robert Nechifor / Ziarul Lumina

Foto credit: Mircea Florescu / Basilica.ro, Luigi Ivanciu şi Mihnea Păduraru / Ziarul Lumina

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...