Seminar dedicat lui Mihai Viteazul la Bistrița

de | nov. 19, 2016 | Actualitatea religioasă

Arhiepiscopia Clujului împreună cu Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, organizează un seminar de istorie. Manifestarea culturală, ce va aduce în prim plan personalitatea domnitorului Mihai Viteazul, un apărător al creștinătății, va avea loc marți, 22 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Biblioteca Județeană din Bistrița, de pe str. Al. Odobescu.

Mihai Viteazul afis Cluj Vor conferenția ÎPS Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,  Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pr. prof. Ioan Chirilă, președintele Senatului UBB, dar și criticul literar Alex Ștefănescu. Gazda evenimentului va fi pr. Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene din Bistrița, iar moderatorul seminarului, prof. univ. Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Județean de Urgență Bistrița și profesor în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Prof. Mircea Gelu Buta își propune ca prin acest seminar să redeschidă o pagină de istorie din veacul al XVII-lea, care a fost marcat de legătura, pe teren bisericesc, dintre românii ardeleni și cei din principate. Expresia acestei legături a fost tratatul tratatul încheiat la 20 mai 1595, între Mihai Viteazul și principele Transilvaniei, Sigismund Báthory, prin care toate bisericile românești „din țara Măriei Sale Sigismund Craiul” au trecut sub jurisdicția Mitropolitului din Târgoviște.  În ceea ce privește faptele de vitejie ale lui Mihai Viteazul, prof. Mircea Gelu Buta a declarat că domnitorul merită să fie socotit un sfânt al poporului român, întrucât și-a îndeplinit misiunea.

Acum un an a avut loc tot la Bistrița, în organizarea acelorași instituții, un seminar de istorie intitulat „Petru Rareș și bistrițenii”.

Ultimele articole

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...