Seminar internațional de medicină și teologie, la Bistrița

de | mai 7, 2015 | Actualitatea religioasă

Teologi, medici și specialiști din țară și străinătate se vor întâlni în perioada 11-12 mai 2015 la Bistrița, pentru a discuta despre valorile creştine ale educaţiei pentru sănătate. Dezbaterile vor avea loc în cadrul Seminarului internațional de medicină și teologie, aflat la a 14-a ediție, ce se va desfăşura în saloanele Hotelului Metropolis.

 

 

Seminarul internațional de medicină și teologie de la Bistrița va fi deschis luni, 11 mai 2015, cu o primă conferință în care vor fi abordate ipostazele plastice şi iconografice ale artei creştine. Aceasta va fi moderată de conf. univ. dr. Marcel Muntean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și de artiștii plastici Marcel Lupșe și Petru Damir. Pe tot parcursul zilei au fost programate dezbateri și discuții și pe alte teme de mare interes pentru societatea contemporană. Printre subiectele ce vor fi aduse în atenția opiniei publice se numără educaţia terapeutică a pacienţilor, educaţia pentru sănătate în şcoli, valoarea spirituală în alimentație, dar și nevoia de consiliere psihologică și spirituală în actul medical.

Afis Sorin Dumitrescu

A doua zi de seminar va începe la ora 9:00 cu oficierea unei slujbe de Te Deum, după care va continua cu o dezbatere despre religia în şcoli, eveniment la care a fost invitat să participe și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului. Va lua parte la eveniment și academicianul Sorin Dumitrescu, pictor şi grafician, discipol al părintelui Constantin Galeriu, care va vorbi despre „Abgar, primul om vindecat prin imagine”.

Seminarul de medicină și teologie de la Bistrița se va încheia cu un microrecital susținut de Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Evenimentul, devenit deja tradiție pentru comunitatea bistrițeană, este organizat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului în parteneriat cu Asociaţia Medicală Română – Filiala Bistriţa-Năsăud, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Societatea Română de Pediatrie şi Societatea Română de Bioetică.

Dr. Mircea Gelu Buta, inițiatorul și coordonatorul Seminarului de Teologie și Medicină de la Bistrița:

Ultimele articole

Dumnezeu n-a trădat niciodată

Dumnezeu n-a trădat niciodată

Bătrânul Epifanie: „Am făcut un acord cu Dumnezeu. Eu să-mi golesc buzunarele şi El să mi le umple. Dumnezeu n-a trădat niciodată acordul, dar eu da! Şi Dumnezeu nu S-a plâns!” Cuvintele bătrânilor / Părintele Dionysios Tatsis / trad. de Andrei Andreicuţ / Editura...

Este inteligența altceva decât IQ?

Este inteligența altceva decât IQ?

„Oamenii se socotesc raționali. Însă pe nedrept, căci nu sunt raționali. Unii au învățat cuvintele și cărțile vechilor înțelepți. Dar raționali sunt numai aceia care au sufletul rațional, pot să deosebească ce este binele și ce este răul, se feresc de cele rele și...

Hramul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Someșu Rece

Hramul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Someșu Rece

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Duminica a 27-a după Rusalii (a tămăduirii femeii gârbove), 5 decembrie 2021, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Someșu Rece, județul...