Seminarul Internațional de Medicină și Teologie, la Bistrița

de | mai 12, 2015

A XIV-a ediție a Seminarului Internațional de Medicină și Teologie a reunit în perioada 11-12 mai 2015, la Bistrița, zeci de preoți, teologi, medici și specialiști din țară și străinătate. Ei au discutat timp de două zile despre valorile creştine ale educaţiei pentru sănătate.

Lucrările Seminarului de Medicină și Teologie de la Bistrița au fost deschise luni dimineața, la ora 9:00, în sălile Hotelului Metropolis, în prezența organizatorului evenimentului, profesorul universitar de bioetică și managerul Spitalului Județean din Bistrița, Mircea Gelu Buta și a invitaților din țară și străinătate. Pe tot parcusul zilei de luni au fost prezentate o serie de comunicări ștințifice, centrate pe două teme principale: arta sacră și valoarea spirituală în alimentație. A luat parte la aceste comunicări, pe lângă specialiști, și un public numeros interesat de aspectele medicale, teologice și bioetice aduse în prim planul acestui eveniment.

Seminarul Internațional de Medicină și Teologie, la Bistrița 

„Crucea Transilvană”,  oferită profesorului Pavel Chirilă

Lucrările din cea de-a doua zi a Seminarului au început la ora 9:00 cu o slujbă de Te-Deum, oficiată de preoții de caritate ai Spitalului Județean Bistrița-Năsăud, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, oficialităților locale și județene și a unui public numeros.

La finalul slujbei, ierarhul a acordat „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, profesorului universitar doctor Pavel Chirilă, inițiatorul și coordonatorul centrului oncologic de recuperare de la Mănăstirea Nera, din județul Caraș Severin, pentru meritele deosebite în domeniul sănătăţii.

te-deum bn 3

Apel la responsabilitate, lansat de Mitropolitul Clujului

 Au urmat lucrările propriu-zise, deschise de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și desfășurate sub genericul Religia în școli. Pe marginea acestui subiect, Ierarhul a vorbit despre importanța educației religioase și necesitatea ei în societatea contemporană, care tinde din ce în ce mai mult să își piardă reperele. În acest context Mitropolitul Clujului a atras atenția asupra celor care duc o campanie susținută de eliminare a religiei din școli și a făcut un apel la responsabilitatea și discernământul celor implicați.

Toate luările de cuvânt ale invitaților din țară și străinătate s-au centrat pe necesitatea educației tinerilor din perspectivă creștină și morală. În după-masa zilei de marți publicul bistrițean s-a bucurat și de o conferință susținută de academicianul Sorin Dumitrescu, despre „Abgar – primul om vindecat prin imagine”.  

Lucrările Seminarului Internațional de Medicină și Teologie de la Bistrița s-au încheiat cu un microrecital susținut de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale Sfântului...

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Palatul Patriarhiei a găzduit miercuri, 28 februarie 2024, ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești (ANB), prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Membrii acestui organism central deliberativ au participat la lucrări...