5 martie – Sf. Mc. Conon din Isauria şi Conon Grădinarul; Sf. Cuv. Marcu Putsnicul, Duminica I din Post (a Ortodoxiei)

Sfântul Conon din Isauria

Sfântul Cuvios Mucenic Conon (sec. I) era originar din Isauria, un ținut muntos din Asia Mică ce se învecina cu provinciile Frigia, Licaonia, Cilicia și Pisinia.

Cuviosul Canon a trăit în secolul I și s-a născut în satul Bidani sau Vidani, din părinți păgâni, Nestor și Nada. În chip minunat a primit învățătura creștină și s-a botezat după anghelofania pe care a avut-o, fiind binecuvântat de prezența Arhanghelului Mihail.

A trăit după moartea soției sale ca un veritabil anahoret, fiind un precursor al viețuirii ascetice în lumea creștină. Dumnezeu a binecuvântat ostenelile sale cu darul săvârșirii de minuni și cu cel al alungării diavolilor. Prin viața sa aleasă a adus pe mulți păgâni la creștinism.

Dregătorul imperial Magnus care conducea ținutul din provincia Isauria, unde se afla localitatea Bidani a Sfântul Conon, a declanșat o prigoană împotriva creștinilor aflați în teritoriul pe care îl administra în numele împăratului de la Roma.

În timpul acestei persecuții a fost prin și Sfântul Conon care nevoind să se lepede de credința creștină a fost supus la chinuri și a fost scăpat de consătenii săi care aflând de patimile lui s-au răsculat împotriva lui Magnus și l-au alungat din localitatea lor.

La doi ani după pătimirea sa, Cuviosul Conon s-a mutat la Domnul și toată provincia Isaura a plâns pentru dânsul, iar după înmormântarea sa casa Cuviosului Conon a fost transformată în biserică.

Sfântul Conon grădinarul

Sfântul Mucenic Conon grădinarul (+ 250) era originar din Nazaretul Galileii.

A plecat din Nazaret în localitatea Carmena, de lângă orașul Mandron (sau Magydus) din Pamfilia unde își lucra grădina pe care o avea, de aceea i s-a spus „Grădinarul”.

Guvernatorul Puplie a aflat că este creștin și a trimis ostași să-l prindă. Ostașii l-au legat și l-au dus înaintea acestuia. Canon a mărturisit credința sa creștină. Pentru acest fapt i-au bătut piroane în picioare și l-au obligat să alerge înaintea carului lui Puplie.

Mucenicul a căzut în genunchi și rugându-se lui Dumnezeu și-a dat sufletul.

Sfinții zilei
Sfinții zilei
5 martie - Sf. Mc. Conon din Isauria şi Conon Grădinarul; Sf. Cuv. Marcu Putsnicul, Duminica I din Post (a Ortodoxiei)
5 martie - Sf. Mc. Conon din Isauria şi Conon Grădinarul; Sf. Cuv. Marcu Putsnicul, Duminica I din Post (a Ortodoxiei)
/