Sfânta Cuvioasă Marta: O viață de credință și devotament

de | iul. 4, 2024

Sfânta Cuvioasă Marta s-a născut în Antiohia, într-o familie creștină dedicată, care i-a oferit o educație aleasă. În fiecare zi, părinții ei îi citeau din Scriptură, o îndemnau spre fapte bune și spre ajutorarea aproapelui. Astfel, Marta a crescut într-un mediu profund religios, care i-a modelat caracterul și credința.

Ajunsă la vârsta potrivită părinții îi propun Martei să se căsătorească, cu toate că gândul ei era îndreptat spre viața monahală. Marta a mers la biserica Sfântului Ioan Botezătorul, ocrotitorul ei, pentru a se ruga și a cere îndrumare divină. În timpul rugăciunii sale, Sfântul Ioan i-a apărut și i-a spus că Dumnezeu are planuri mari pentru ea, dar că trebuie să-și asculte părinții și să se căsătorească.

După căsătoria cu creștinul Susotion, un păstor de oi, Marta și soțul ei au ales să trăiască în satul Sisan din Capadocia. Acolo s-a născut unicul lor fiu, Simeon, care va deveni cunoscut ca Simeon Stâlpnicul sau Simeon cel Mare, un sfânt al Bisericii noastre. După câțiva ani, Marta a rămas văduvă și și-a crescut fiul în credința creștină, rugându-se mereu Sfântului Ioan Botezătorul ca acesta să aleagă calea monahală.

Viața Martei era simplă și dedicată complet credinței. Avea grijă de turma de oi și nu lipsea niciodată de la Biserică. Ținea toate posturile, mergea regulat la Liturghie și se împărtășea cu atâta evlavie încât fața ei strălucea de lumină, asemenea feței lui Moise după primirea Dumnezeieștilor Taine. În fiecare noapte, aprindea lumânarea și, cu fața scăldată de lacrimi, se ruga intens.

Marta era cunoscută în comunitate pentru faptele sale de milostenie față de bătrâni, văduve și orfani. Se îngrijea de cei care nu aveau pe nimeni aproape, iar pe cei morți nerevendicați îi înmormânta creștinește pe cheltuiala sa. Cei care se botezau în religia creștină primeau haine albe, lucrate de mâinile sale.

La vârsta de treisprezece ani, fiul Martei a plecat la mănăstire, lăsând-o pe Marta acasă, plină de recunoștință pentru că Dumnezeu îi ascultase rugăciunile. Când Simeon a ales să își petreacă viața pe un stâlp pentru a nu mai greși lui Dumnezeu, Marta l-a vizitat adesea, încurajându-l să nu renunțe, chiar dacă piedicile erau multe. Ea îi amintea mereu că nu el săvârșește minunile, ci Dumnezeu.

Într-o noapte, Marta a fost vizitată de cete de îngeri cu lumânări în mână, care i-au vestit că peste un an va trece la viața cea veșnică. După ce i-a povestit fiului său despre vis, Marta a început să se pregătească intens pentru întâlnirea cu Hristos. Se ruga mai fierbinte, postește mai mult și adesea visele sale erau pline de binecuvântate vedenii.

Când s-a împlinit anul, așa cum a fost înștiințată, Marta s-a împărtășit la Sfânta Liturghie, și-a luat rămas bun de la fiul său și s-a dus în biserica Sfântului Ioan Botezătorul din Tivirint. După câteva zile de rugăciune, în ziua de miercuri, 4 iulie, adusă acasă de ucenicii fiului său, și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Ea a dorit să fie îngropată în cimitirul săracilor, alături de cei pe care i-a ajutat toată viața. Totuși, Sfântul Simeon a dorit să vadă mereu mormântul mamei sale și a decis să-l pună lângă stâlpul său.

La mormântarea Sfintei Marta au venit mulți oameni, preoți și ierarhi ai vremii, și s-au petrecut multe minuni. Ucenicii fiului său îi țineau mereu candela aprinsă la mormânt. Sfânta Cuvioasă Marta este recunoscută ca făcătoare de minuni și împlinitoare a dorințelor celor care o cheamă în rugăciune. Ea este pomenită în calendarul creștin în data de 4 iulie.

Sfânta Cuvioasă Marta este un exemplu de credință profundă și de devotament neclintit. Viața ei, marcată de rugăciune, milostenie și iubire de aproapele, ne oferă o lecție valoroasă despre puterea credinței și a rugăciunii. Fie ca povestea ei să ne inspire și să ne călăuzească în drumul nostru spiritual.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Sfânta Cuvioasă Marta: O viață de credință și devotament
Loading
/

DISTRIBUIE

Emisiuni recente

Taina Sfântului Maslu (Pr. Stelian Tofană) P2

Taina Sfântului Maslu (Pr. Stelian Tofană) P2

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00. Taina Sfântului Maslu, pe lângă faptul că este...

Despre rugăciune. Psalmii

Despre rugăciune. Psalmii

Ne propunem ca și în această emisiune să vorbim despre rugăciune. Rugăciunea fie că o facem acasă, fie că o facem la biserică ne pune în legătură cu Dumnezeu. Printre rugăciunile pe care le folosim și acasă și la biserică, o categorie aparte o constituie Psalmii. Deși...

Nevoința trupească și rostul ei tămăduitor.

Nevoința trupească și rostul ei tămăduitor.

„Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱέ τοῦ Θεοῦ, ἐλέησόν με τὸν ἁμαρτωλόν/ Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul” Am detaliat, în emisiunile precedente, în cadrul discuțiilor noastre legate de Lucrarea (sau înfăptuirea) tămăduirii prin iubire,...