Sfânta Cuvioasă Parascheva, prăznuită la Mănăstirea Râșca Transilvană

de | oct. 14, 2021

În ziua cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva, joi, 14 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Râșca Transilvană, județul Cluj, cu prilejul hramului.

De la ora 10:00, în biserica mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, precum şi alţi preoţi invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Răstignire și Înviere”, în cadrul căruia a subliniat virtuțile Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Domnul Hristos ne poftește: «oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie» (Marcu 8, 34). Sfântul Pavel, în Epistola către Galateni, în capitolul 2, versetul 20, zice «M-am răstignit împreună cu Hristos; şi nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăieşte în mine». Pavel Apostolul s-a răstignit împreună cu Hristos; și nu mai trăia el, ci Hristos trăia în el. În mod deosebit, astăzi ne aducem aminte de patroana mănăstirii, de Sfânta Parascheva, iar troparul ei lucrul acesta ni-l spune, că s-a răstignit împreună cu Hristos și a înviat împreună cu El: întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ne-ai învăţat să nu ne uităm la trup, căci este trecător; ci să avem grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor”, a spus Mitropolitul Clujului.

Citește și cuvântul Mitropolitului Andrei: Sfânta Parascheva, model absolut de dăruire pentru viaţa duhovnicească

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Valer Sorin Igna. Acesta urmează să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Sântioana, din Protopopiatul Gherla.

De asemenea, ÎPS Andrei s-a rugat pentru însănătoșirea starețului mănăstirii, arhimandritul Casian Ioana, precum și pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. Totodată, s-a rugat pentru odihna sufletului Preasfințitului Părinte Vasile Flueraș (Someșanul), Episcop Emerit și fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în perioada 1998-2019, care a trecut la Domnul vineri, 8 octombrie, la vârsta de 72 de ani.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, coordonat de pr. prof. Vasile Stanciu.

 

Scurt istoric

Mănăstirea Râșca Transilvană, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, este situată la cota 1200, în zona Munților Apuseni, în apropierea barajului de la Beliș-Fântânele.

Așezământul monahal a fost înființat în anul 2002, la solicitarea credincioşilor din această zonă, iar piatra de temelie a bisericii mănăstirii a fost pusă un an mai târziu. Proiectul bisericii a fost realizat de cunoscutul arhitect clujean Ion Arboreanu, care a proiectat zeci de biserici, mănăstiri şi case parohiale în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Sursa de inspirație pentru acest lăcaș de cult a fost perioada arhitecturală și religioasă din timpul Sfântului Ștefan cel Mare, respectiv stilul moldovenesc sau ștefanian. Biserica mănăstirii este împodobită cu pictură în tehnica frescă, realizată de o echipă de pictori din Bucureşti, condusă de prof. Alexandru Nicolau. Lăcașul a fost sfințit la data de 14 octombrie 2018, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Macarie al Europei de Nord.

În prezent, obștea monahală numără șapte viețuitori, stareț fiind arhimandritul Casian Ioana.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...