Sfânta Liturghie Arhierească de hram la biserica „Sfântul Apostol Andrei”, Baia Mare

de | dec. 5, 2022

Miercuri, 30 noiembrie 2022, când credincioşii îl cinstesc pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, ocrotitorul României, şi pe Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, cu ocazia hramului, la biserica din Baia Mare care îi are ocrotitori pe cei doi Sfinţi, păstorită de Părintele Indrei Buda.

„Este sărbătoare mare şi importantă pentru poporul român. E sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, cel care a adus Evanghelia lui Hristos pe pământul românesc. Evanghelia a rodit în chip minunat, încât Biserica noastră Ortodoxă Română de astăzi, care este o biserică de sorginte apostolică, după 2000 de ani îşi arată roadele ei frumoase şi minunate prin biserici, prin mulţimea mănăstirilor, prin puternica credinţă a poporului român şi evlavia lui faţă de Sfinţii lui Dumnezeu şi faţă de Apostolii lui Hristos”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Sfânta Liturghie Arhierească de hram la biserica „Sfântul Apostol Andrei”, Baia Mare„Am revenit astăzi în Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare, înfiinţată în 1999, care, în 2000, a primit un păstor, pe părintele Indrei, iar în 2002 s-au pornit lucrările pentru proiectul viitoarei biserici şi în 2004 am pus piatra de temelie pentru această minunată biserică. În 2018 toate lucrările au fost încheiate şi în anul în care sărbătoream centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918, am târnosit, împreună cu Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, această biserică, socotind evenimentul anului acea sfinţire, pentru că Sfântul Apostol Andrei este Apostolul românilor şi ne-am bucurat să avem o biserică cu ocrotitor Sfântul Apostol Andrei, mult iubită de credincioşi şi care au ridicat-o ei, prin propriile lor ofrande, împreună cu păstorii lor şi astăzi o cercetează, o împodobesc, o iubesc şi se roagă în ea, se sfinţesc şi se mântuiesc prin participarea la Sfintele şi Dumnezeieştile slujbe. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a mai spus a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Sfânta Liturghie Arhierească

De o primire deosebit de frumoasă a avut parte Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în mijlocul tinerilor şi a credincioşilor din parohie, după care a fost oficiată Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Cristian Rus, consilier eparhial cultural la Episcopia Oradiei, Pr. paroh Indrei Buda, Pr. coslujitor Vasile Botiş, Preoții pensionari Ioan Gheorghe Stanciu și Ioan Buşecan, Pr. Dr. Florin Codrea, Pr. Daniel Mociran, Pr. Vasile Bocicorec, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Ipod. Vasile Pop. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, şi Corul bisericii, dirijat de Prof. Adrian Iercoşan.

Cuvântul de învăţătură

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a adresat credincioşilor, un vast cuvânt de învăţătură, în care le-a vorbit despre Sfântul Apostol Andrei întâi chematul la apostolat şi despre ceilalţi Sfinţi Apostoli ai Domnului Iisus Hristos.

„E bine să reţinem următorul aspect, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin: Hristos i-a cunoscut pe Apostolii Săi înainte de a se întâlni cu ei. Decizia Lui pe care să-i aleagă a fost luată. Întâlnirea cu Hristos aSfânta Liturghie Arhierească de hram la biserica „Sfântul Apostol Andrei”, Baia Mare produs intrarea în familie, au devenit o familie. Mântuitorul a devenit prietenul Apostolilor şi ei apropiaţii Lui”.

„De sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei reţinem cât de milostiv a fost Dumnezeu cu noi, cât de mult ne-a iubit şi cât de minunat a lucrat. Că ne-a trimis pe Apostolul Său să ne încreştineze. Ce-am fi fost noi fără credinţa în Hristos şi lumina Evangheliei? Credinţa în Dumnezeu şi lumina Evangheliei, botezul creştin şi conştiinţa că suntem creştini sunt cele trei provincii româneşti: avem aceeaşi credinţă. Dacă n-aveam credinţa ortodoxă comună, nu puteam păstra conştiinţa că suntem acelaşi neam. Şi nici nu exista miracolul în 1918, când a fost ora astrală pentru poporul român. Am aşteptat aproape 2000 de ani să ctitorim o ţară. Şi ce minunat a fost ctitorită ţara aceasta! Şi aceasta datorită credinţei este concluzia care se impune”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

Distinţii

Pentru efortul depus de-a lungul anilor, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a acordat Diploma Anului omagial pentru Consiliul Parohial, Comitetul de femei şi Corul bisericii, care cântă de la înfiinţarea parohiei, în urmă cu 20 de ani, sub aceeaşi baghetă. Părintele Indrei Buda a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru prezenţă, soborului, tuturor credincioşilor şi a oferit ospetelui mult aşteptat o icoană cu Sfântul Apostol Andrei.

Binecuvântarea lumânărarului

După Sfânta Liturghie, Preasfiţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat noul lumânărar şi sala de şedinţe ridicate recent în apropierea bisericii.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

În duminica a 17-a după Rusalii, 18 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Soborul slujitor...