Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

de | iun. 13, 2024

Joi, 13 iunie 2024, praznicul Înălțarea Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Baia Mare, a rostit cuvânt de învățătură, după care a oficiat, la Monumentul Ostașului Român din Baia Mare, slujba de pomenire a Eroilor Neamului.

Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social filantropic și misionar, Pr. Conf. Univ. Dr. habil. Adrian Gh. Paul, de la Domeniul de Teologie „Justinian Arhiepiscopul” al Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

Preasfințitul Părinte Iustin a pus la sufletul credincioșilor și un cuvânt de învățătură:

„Ce reținem din Sfânta Evanghelie citită azi? Că Mântuitorul deschide drumul urcușului nostru către Dumnezeu. Este calea pe care mergem și noi, cei ce credem în Dumnezeu. Mântuitorul S-a Înălțat purtând trupul  nostru și ne-a deschis calea. Apoi, El este Capul bisericii în care noi suntem. El ne trage la El și El ne conduce și ne trage și ne duce la El, Hristos. Aceeași cale pe unde merg și sufletele creștinilor către Dumnezeu, după ce petrec 40 de zile pe pământ, ca și Mântuitorul după Înviere, sufletul omului văzând toate locurile de la copilărie până la plecare din lumea aceasta. Vizitează toate locurile. Și apoi ia calea spre Hristos. E dus de îngerul păzitor, de Sfântul ocrotitor.” 

La ectenia pentru cei adormiți au fost pomeniți eroii neamului și martirii pentru credință din temnițele comuniste. 

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la chinonic a cântat o priceasnă Diana Rednic.

Împreună cu credincioșii s-au rugat generali și ofițeri superiori în rezervă sau în retragere.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin s-a deplasat la Monumentul Ostașului Român unde a oficiat slujba Parastasului pentru eorii neamului. 

În apropierea bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Baia Mare se află Monumentul Ostașului Român. Aici, în fiecare an, de praznicul Înălțarea Domnului, Ispasul, se oficiază un parastas de către Întâistătătorul Eparhiei, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

AUTOR: Andrei Fărcaș | redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

FOTO: Arhid. Vasile Pop | Consilier eparhial pentru protocol 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Târnosirea bisericii din Parohia Santău, Protopopiatul Carei

Târnosirea bisericii din Parohia Santău, Protopopiatul Carei

Duminică, 7 iulie 2024, a Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Santău, Protopopiatul Carei, unde a resfințit biserica parohiei, a binecuvântat noul lumânărar și a...

Hramul Mănăstirii Scărişoara Nouă

Hramul Mănăstirii Scărişoara Nouă

Luni, 24 iunie 2024, de praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mânăstirea Scărişoara Nouă și-a serbat hramul. Au slujit, cu această ocazie, trei ierarhi: Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Siluan,...