Sfânta Liturghie arhierească din prima zi de Paști | Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | apr. 16, 2023

La Praznicul Învierii Domnului, 16 aprilie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie pascală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.

Din sobor au făcut parte slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a dat citire Scrisorii Pastorale din acest an, intitulată „Pacea vine de la Hristos Dumnezeu”, pornind de la versetul scripturistic „Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum dă lumea vă dau Eu” (Ioan 14, 27).

„În ziua învierii Sale din morți, seara, Domnul Iisus Hristos S-a arătat ucenicilor Săi. Ne spune Sfântul Ioan că, «fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii, şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace vouă!» (Ioan 20, 19). Marele dar al păcii, Mântuitorul l-a oferit Ucenicilor Săi. (…)Pacea aceasta e un dar de la Dumnezeu, însă pentru a se menține, ea pretinde angajarea tuturor oamenilor, și în special a creștinilor. Ea cere conlucrarea cu Hristos, Domnul păcii. Fiecare creștin trebuie să fie un luptător pentru pace, așa cum îi recomandă Sfântul Pavel lui Timotei: «urmează dreptatea, credinţa, dragostea, pacea, cu cei ce cheamă pe Domnul din inimă curată» (II Timotei 2, 22)”, a spus ierarhul.

De asemenea, Părintele Mitropolit Andrei a spus că trebuie să ne rugăm și pentru pacea lumii și pentru încetarea războiului din Ucraina, care până în prezent a curmat multe vieți și a adus multă suferință.

„Pacea este scumpă pentru sute de milioane de oameni, care doresc să-și ducă viața în liniște și să se bucure de zilele pe care le dă Dumnezeu. Libertatea, egalitatea, dreptatea, frățietatea, conlucrarea, sunt virtuți și valori dorite de toți. Și, în consens cu cele enunțate, nu sunt oare absurde și catastrofale războaiele, inclusiv cel din Ucraina, purtat între oameni de aceeași cultură și credință?, a întrebat retoric Înaltpreasfinția Sa.

„Domnul Hristos ne cheamă să fim «făcători de pace», să ne rugăm pentru pace, să fim cu atitudinea noastră pacifistă contaminanți și pentru alții. Sunt conștient că aceste cuvinte ajung la dumneavoastră, cei ce sunteți credincioși și căutați biserica, dar cine știe dacă nu vor ajunge și în alte medii și la cei ce pot opri războaiele?” continuă Părintele Mitropolit.

Mitropolitul Clujului a mai spus că „noi creștinii ar trebui să punem la suflet îndemnul Sfântului Ioan Damaschinul: «Ziua Învierii! Și să ne luminăm cu prăznuirea, și unul pe altul să ne îmbrățișăm. Să zicem: fraților și celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru Înviere. Și așa să strigăm: Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le»”.

 

„Luptându-ne pentru pace, punem în lucrare Predica Mântuitorului de pe Munte, care-i fericește pe «făcătorii de pace» (Matei 5, 9), și împlinim visul proorocilor. Iubirea creștină ne cheamă să slujim păcii, vieții și binelui oamenilor și să fim potrivnici războiului, neînțelegerilor, care aduc suferință, distrugere și moarte”, conchide ierarhul.

„Acum când «toate s-au umplut de lumină: și cerul și pământul și cele de dedesubt», dorim ca Pacea lui Hristos Cel Înviat să vă covârșească sufletele, să aveți sărbători pline de bucurie și de har și vă zicem cu toată convingerea creștină: Hristos a înviat!”

Pastorala a fost citită în toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în prima zi de Paști. Totodată, poate fi citită, integral, AICI.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din municipiu. La chinonic, Corul Facultății de Teologie „Augustana” din Neuendettelsau, Germania, a interpretat pricesne pascale în limba germană.

La finalul slujbei, actorul Dorel Vișan a recitat poezia „Baraba” de Valentin Popovici.

Liturghia Pascală a fost săvârșită în prezența oficialităților militare și civile, a numeroși clujeni, oameni de cultură și reprezentanți ai mediului academic, în frunte cu președintele Academiei Române – acad. Ioan Aurel Pop și șeful Cancelariei prim-ministrului României – Mircea Abrudean. Mulți din cei prezenți au asistat la Sfânta Liturghie în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.

Slujba a fost transmisă în direct pe TVR Cluj și pe frecvențele Radio Renașterea: 91 MHz la Cluj, 99.1 MHz la Huedin și 102 MHz la Bistrița, precum și pe pagina de facebook a radioului.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA