Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Satu Mare

de | nov. 27, 2017

Duminică, 26 noiembrie 2017, cu începere de la ora 10,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul Curtuiuş din Satu Mare, unde paroh este preotul Viorel Paşca.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în fruntea unui sobor de preoţi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic, Pr. Ioan Socolan, protopop de Satu Mare, Pr. Marian Crainic, proin-protopop de Carei, Pr. Viorel Paşca, paroh, preoţi din municipiul şi Protopopiatul Satu Mare, colegi de facultate din Cluj-Napoca, Oradea, Buciumi – Bihor, Solduba, Gelu, Ardud etc., în total peste 40 de preoţi şi diaconi.

În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Cristian Lucian Szabo, preot misionar pe seama Protopopiatul Satu Mare, profesor de religie, şi pe tânărul teolog Vasile Bocicorec întru diacon, care ocupă parohii în urma concursului organizat de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de elevi ai Liceului Ortodox „N. Steinhardt” din Satu Mare şi corul bisericii, dirijat Cristian Silaghi, preot militar la jandarmi.

În rândul credincioşilor s-au aflat prefectul de Satu Mare, Darius Filip, cel mai tânăr prefect din ţară, deputat Ioana Bran, secretarul Camerei Deputaţilor, primarul din Satu Mare – Kereskenyi Gabor, Cecilia Marinescu, directorul Cancelariei prefectului de Satu Mare, viceprimarii de Satu Mare – Dorina Feher şi Adrian Albu, consilierul local Radu Roca, fost viceprimar, Octavian Ardelean, consilier local şi prim-corator al bisericii „Sfântul Apostol Andrei” din Satu Mare.

În semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească şi social-filantropică desfăşurată în cei peste 41 ani de slujire,  preotului paroh Viorel Paşca, posesor al celei mai înalte distincţii “Crucea Patriarhală”, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a înmânat o Cruce pectorală şi Gramata Episcopală, iar din partea credincioşilor un rând de veşminte preoţeşti. Preotul Viorel Paşca va mai sluji până la organizarea unui concurs pentru această parohie.

În cuvântul său preotul Viorel Paşca a mulţumit chiriarhului locului, Consiliului Parohial, credincioşilor şi familiei pentru ajutorul pe care l-a primit din partea lor în tot timpul păstoririi, dar mai ales în timpul desfăşurării lucrărilor la noua biserică, ce este acum frumos împodobită şi foarte bine întreţinută.

Cuvânt de învăţătură

Un folositor cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care a vorbit credincioşilor despre pericopa evanghelică a duminicii, a dregătorului bogat, care, până la urmă şi-a împărţit averea săracilor şi a urmat lui Hristos, pentru a dobândi mântuirea. Milostenia şi ajutorarea celor săraci nu presupune numai cheltuială materială.  „Sunt atât de multe fapte ale milei trupeşti pe care ni le recomandă biserica şi pe care le putem face doar să ne regăsim frumuseţea cea dintâi după chipul lui Dumnezeu şi să restaurăm în noi iubirea desăvârşită a lui Dumnezeu. Iubirea milostivă. Iubirea, milostivirea, iertarea şi smerenia.”

 

Biserica din cartierul Curtuiuş, care formează limita dinspre sud a municipiului Satu Mare, este o construcţie din cărămidă, pe fundaţie de beton, de dată recentă, deoarece vechea biserică, foarte modestă, care funcţionează acum cu rol de capelă de cimitir, era neîncăpătoare. Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în 20 iunie 1999, iar construcţia a început în 18 septembrie acelaşi an, când s-a săpat prima cupă de pământ. În 30 noiembrie 2003 sfântul locaş a fost târnosit de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian, iar în 24 iulie 2005 biserica a fost resfinţită, ca urmare a încheierii lucrărilor de pictură şi a celorlalte lucrări de finisaj.

Cartierul este format în marea majoritate din creştini ortodocşi veniţi din localităţile maramureşene Leordina, Câmpulung la Tisa, Sighetu Marmaţiei (Iapa), colonizaţi în urma reformei agrare de după Primul Război Mondial, dar şi după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...