Sfânta Liturghie Arhierească şi hram la biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Baia Mare

de | nov. 13, 2016

Duminică, 13 noiembrie 2016, cu începere de la ora 10,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Baia Mare, preot paroh Viorel Gavra.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de prof. Ioan Nemeş.

O pată de culoare în rândul credincioşilor au format elevii de la Palatul Copiilor din Baia Mare, conduşi de prof. Maria Seraz, care au venit îmbrăcaţi în frumoasele lor costume populare maramureşene.

Cuvântul de învăţătură rostit de P.S. Iustin Sigheteanul s-a referit la Evanghelia Zilei, pilda samarineanului milostiv. Este bine să reţinem că Biserica ne învaţă că, alături de post şi rugăciune, se cuvine să avem milă şi milostivire faţă de semenii noştri. Referitor la această pildă evanghelică, P.S. Iustin Sigheteanul a explicat credincioşilor înţelegerea mai profundă a acesteia, prin contribuţia adusă de Sfinţii Părinţi. Tot în cuvântul de învăţătură, Arhiereul s-a oprit şi asupra importanţei Sfântului Ioan Gură de Aur în Biserica lui Hristos, prăznuit duminică, 13 noiembrie, autorul Sfintei Liturghii şi al multor învăţături creştine.

La sfârşitul Sfitei Liturghii a fost făcut un parastas pentru pomenirea Arhiepiscopului Justinian, Părintele nostru trecut la cele veşnice.

Parohia “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Baia Mare a luat fiinţă ca urmare a reorganizării administrativ-bisericeşti a municipiului Baia Mare, în 1991, preot paroh fiind numit Viorel Gavra. Cartierul „Vasile Alecsandri” este unul dintre cele mai mari cartiere al centrului administrativ al judeţului, în care s-au înfiinţat două parohii ortodoxe.

În anii 1991-1993 s-au făcut formalităţile pentru obţinerea terenului, executarea documentaţiei pentru autorizaţia de construire şi de execuţie.

Lucrările de construire au început în august 1993, iar în 5 decembrie acelaşi an s-a făcut sfinţirea demisolului. Între 1994-2000 s-au efectuat lucrările la biserica propriu-zisă, situată peste demisol, iar între 2001-2003 s-a executat în aceasta pictura în tehnica frescă de către pictorul Mircea Constantinescu.

Slujba de târnosire a avut loc în 24 mai 2004, fiind oficiată de Î.P.S. Justinian şi P.S. Iustin Sigheteanul, în prezenţa unui foarte mare număr de credincioşi din municipiu şi împrejurimi.

Andrei Fărcaş

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...