Sfânta Liturghie de hram la Catedrala din Sighetu Marmaţiei

de | nov. 9, 2022

Marţi, 8 noiembrie 2022, când se cinsteşte în Biserica Ortodoxă „Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri”, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sighetu Marmaţiei, unde slujește Preotul paroh Dan Sidău. Cu ocazia prăznuirii hramului sfântului locaş de închinare, Preasfințitul Iustin a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească, înconjurat de un mare sobor de preoţi şi diaconi, şi a rostit cuvântul duhovnicesc.

„Este sărbătoare mare şi importantă în calendarul Bisericii noastre Ortodoxe. Cinstim astăzi cu cântări şi rugăciuni pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, mai marii cetelor îngereşti”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Sfânta Liturghie de hram la Catedrala din Sighetu Marmaţiei„În municipiul Sighetu Marmaţiei catedrala municipiului este închinată Sfinţilor Arhangheli, o zidire cu un parcurs mult pătimitor, pentru că a început în timpul comunismului, în anul 1985, când a binecuvântat Înaltpreasfinţitul Justinian locul acestei catedrale. Lucările s-au întins pe parcursul mai multor ani. În 1998, când ctitorul acestei catedrale, Părintele protoiereu Mihai Oprişan, iată un om cu nume providenţial, a încheiat lucrările şi a pregătit totul pentru solemnitatea târnosirii, Înaltpreasfinţitul Justinian l-a invitat pe Patriarhul României, Preafericitul Părinte Teoctist, care, alături de nouă Ierarhi, printre care şi Mitropolitul Moldovei, în prezent Patriarhul Daniel al României, şi Mitropolitul Mefodie al Hustului şi Vinogradovului, au târnosit această biserică şi a fost un eveniment istoric, un eveniment fără precedent în viaţa credincioşilor ortodsocşi români din Sighetu Marmaţiei. De atunci şi până astăzi cinstim sărbătoarea catedralei, care este „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Evenimentul târnosirii a avut loc în 16 august 1998. Cinstim această sărbătoare şi venim cu bucurie pentru dragostea credincioşilor, pentru preţuirea pe care o avem faţă de autorităţi şi pentru slujirea frumoasă şi pilduitoare a Părintelui Dănuţ, noul păstor al acestei catedrale, şi a Părintelui Mihai, care este şi fiul Părintelui ctitor. Ne bucurăm din suflet că această construcţie măreaţă este mult iubită de credincioşi şi de fiecare dată când venim la Sighet este arhiplină şi credincioşii care nu încap înăuntru se revarsă peste zidurile catedralei, în piaţa din faţa catedralei, ca să participe la Sfânta Slujbă şi să audă cuvântul lui Dumnezeu, să primească Darurile cele Sfinte ale sărbătorilor şi ale Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Slavă lui Dumnezeu pentru toate”, a spus Preasfințitul Părinte Iustin.

 

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească

O primire foarte frumoasă au făcut preotul paroh şi credincioşii parohiei Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, cu colac de grâu şi coşuri de flori, manifestându-şi astfel bucuria prezenţei Întâistătătorului Eparhiei la hramul catedralei.

Soborul slujitor a fost şi el unul deosebit: Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopulSfânta Liturghie de hram la Catedrala din Sighetu Marmaţiei de Sighet, Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Pr. Dan Sidău, paroh şi directorul Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmaţiei, Pr. Mihai Oprişan, coslujitor, fiul preotului ctitor – protopopul Mihai Oprişan, Pr. Vasile Grigor, de la biserica din incinta Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. Au mai slujit alături de  Preasfințitul Părinte Iustin Pr. Ioan Capolna din Sârbi, Pr. Sorin Ferenţ din Botiza, Pr. Vasile Hotico din Vadu Izei, Pr. Ştefan Codrea de la biserica „Sfântul Gheorghe” Sighet, Pr. Iustin Luţai din Săpânţa, Pr. Mădălin Bontoş din Lăschia, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare și Ipod. Vasile Pop.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, şi corul catedralei, dirijat de Prof. Carmen Oprişan, preoteasă. La Chinonic au cântat cunoscutul interpret de muzică populară Ioan Sas şi Florian Vois, câte o priceasnă.

Sfânta Liturghie a început cu sfinţirea icoanei Maica Domnului Podromiţa, pictată special în Sfântul Munte Athos pentru catedrală. S-au rugat împreună cu credincioşii primarul Vasile Moldovan al Sighetului, viceprimarul Daniela Maria Oniţa Ivaşcu şi mai mulţi consilieri locali.

 

Cuvântul de învăţătură

„Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt mai marii cetelor îngereşti şi sunt cei care apără Legea lui Dumnezeu şi împlinesc voia Lui”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

„Sfânta Scriptură ne relatează în mai multe locuri despre intervenţia îngerilor în viaţa oamenilor de pe pământ, pentru că, după ce Dumnezeu şi-a ţinut făgăduinţa, aceea pe care i-a spus-o lui Adam, dându-i o rânduială mare şi sfântă, ca să trăiască şi să fie fericit în grădina Raiului, să guste din toate fructele şi toate bunătăţile care erau în Paradis, dar să se ferească să guste din pomul cunoştinţei binelui şi răului, când Adam şi Eva, ispitiţi de şarpe, adică de vrăjmaş sub chip de şarpe, au călcat porunca lui Dumnezeu, Dumnezeu a trebuit să fie drept, pentru că i-a avertizat şi n-au ascultat şi atunci omul singur a ales să se despartă de Dumnezeu, Izvorul Vieţii, cu care se întâlnea în amurg, pe înserate, când Dumnezeu venea şi-i vorbea lui Adam. Şi aşa a început pribegia omenirii, a umanităţii, pe pământ, printre veacuri şi milenii, pribegia care a fost presărată cu multe încercări şi provocări şi cu foarte puţine bucurii”, a mai spus Preasfințitul Părinte Iustin.

Sfânta Liturghie de hram la Catedrala din Sighetu Marmaţiei„În această pribegie, Dumnezeu nu a vrut să-l lase pe om singur şi, din când în când, i-a trimis câte un semn, a explicat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. A trimis pe pământ şi au trebuit să se nască oameni ai lui Dumnezeu, trimişi pe pământ cu o anumită misiune. Aceştia au fost patriarhii Vechiului Testament, au fost proorocii, au fost toţi drepţii şi temătorii de Dumnezeu, care au împlinit lucrul lui Dumnezeu şi au vorbit poporului despre Legea lui Dumnezeu cel Unic, făcătorul cerului şi al pământului şi ziditorul omului şi despre Legea lui Dumnezeu pe care au primit-o prin Moise, care trebuia păstrată cu sfinţenie, ca omul să se deosebească de necuvântătoare, să nu trăiască după instinct şi după raţiune. Parcă omul vrea să se întoarcă din nou şi să trăiască după regulile necuvântătoarelor, călcând în picioare poruncile lui Dumnezeu şi rânduielile firii, aşezate de Dumnezeu la Creaţie, dar este alegerea lui sau a fiecăruia în parte. Omul este desăvârşit să aleagă pe Dumnezeu sau pe cel întunecat. Şi în timpul vieţuirii acestor oameni temători de Dumnezeu, Dumnezeu a mai trimis din cer mesageri, ca să amintească acestor iubitori de Dumnezeu voia Lui. Aceştia au fost slujitorii cei mai apropiaţi ai lui Dumnezeu – îngerii, duhuri de viaţă, duhuri care slujesc Unului Dumnezeu şi care sunt în permanentă legătură de iubire, de slavă şi de recunoaştinţă faţă de Ziditor. Aşa a primit Patriarhul Avraam vizita celor trei îngeri la stejarul Mamvri.”

„Cei mai apropiaţi îngeri de noi, de oameni, şi care s-au şi întrupat, au luat chip omenesc, sunt Mihai şi Gavriil, Arhanghelii Mihail şi Gavriil, mai marii cetelor îngereşti, slujitorii mântuirii oamenilor (Gavriil)şi a păstrării Legii (Mihail). Mai sunt îngeri pomeniţi cu numele”, a completat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt ocrotitorii municipiului Sighetu Marmaţiei din 8 noiembrie 2016, precum şi a întregului ţinut Voievodal.

Distincţii 

Preotul paroh Dan Sidău a fost distins cu Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” pentru activitatea de restaurare Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş”, al cărui director este de trei ani. Familia Mihai şi Mihaela Pop, au fost distinşi cu Oridnul „Preot Nicolae Gherman”, pentru aducerea din Sfântul Munte Athos a icoanei Maica Domnului Podromiţa la Catedrala sigheteană. Diplomele Anului omagial cu fost acordate binefăcătorilor Ioan şi Monica Mihnea, precum şi binefăcătorilor Ioan şi Mariana Ierima. Preotul Paroh Dan Sidău a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană „Maica Domnului Paramitia”, pictată în Sfântul Munte Athos, o grafică în cărbune după o poză cu mama dumnealui şi un coş cu flori.

 

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Joi, 13 iunie 2024, praznicul Înălțarea Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Baia Mare, a rostit cuvânt de învățătură, după...