Sfânta Liturghie din Sfânta și Marea Joi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | apr. 16, 2020 | Actualitatea religioasă

În Sfânta și Marea Joi, 16 aprilie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în sobor de preoți și diaconi.

Slujba a început la ora 9:30, și a fost una specială, pentru că a amintit de Cina cea de Taină, când Mântuitorul Iisus Hristos a instituit Sfânta Euharistie. Totodată, în cadrul Proscomidiei, s-a scos un Agneţ special din care se pregătește Sfânta Euharistie pentru împărtăşirea bolnavilor şi a pruncilor nou-botezaţi, în timpul întregului an.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a arătat că, În Joia Mare, Domnul Iisus Hristos, care a spălat picioarele ucenicilor, ne îndeamnă la smerenie. Urmând exemplul Mântuitorului, preoții sunt slujitorii tuturor credincioșilor.

„Sunt multe necazuri, multe încercări, multe greutăți, iar preoții noștri se fac slujitorii credincioșilor în orice vreme, dar, în mod special, în aceste timpuri când pandemia îi încearcă pe atâția oameni. În multe localități, care s-au împuținat din punct de vedere demografic, cine a rămas să țină steagul în mână? Preotul!”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Ierarhul a vorbit și de faptul că în Joia Mare, Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, care este Ospățul credinței.

„Sfânta Liturghie rămâne cea mai importantă slujbă a Bisericii noastre. Domnul Hristos ne-a promis că va rămâne cu noi până la sfârșitul veacului, iar față de Sfânta Liturghie, creștinii noștri au o evlavie deosebită”.

În cadrul Liturghiei au fost sfințite pâinea și vinul, numite în popor „Paști”.

De asemenea, Mitropolitul Clujului s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. Totodată, a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii pandemii.

La final, ierarhul l-a hirotesit întru duhovnic pe protosinghelul Iosif Moldovan, slujitor al Catedralei Mitropolitane.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită cu ușile închise, fără accesul credincioșilor, cu respectarea regulilor impuse de autorităţi, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului. Astfel, slujba a putut fi urmărită, în direct, pe pagina de facebook a Mitropoliei Clujului și a Radio Renașterea, precum și ascultată pe frecvențele Radio Renașterea: 91 MHz la Cluj, 99.1 MHz la Huedin și 102 MHz la Bistrița.

Mai multe fotografii AICI 

În Sfânta și Marea Joi, 16 aprilie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Joi, 16 aprilie 2020

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Ultimele articole

Pronia dumnezeiască

Pronia dumnezeiască

Lucrarea prin care Dumnezeu se îngrijește în permanență de lume, de creația Sa, se numește pronie sau providență. Prin pronie, Dumnezeu păstrează lumea în totalitatea ei, precum și fiecare lucru și ființă în parte. El nu numai că a adus la lumină zidirea, dar după ce...

24 octombrie – Sfântul Mare Mucenic Areta

24 octombrie – Sfântul Mare Mucenic Areta

A pătimit la începutul secolului al VI-lea și era originar din ținutul Yemenului (Arabia). Conducătorul orașului era Danaan, un iudeu care reușise să ajungă la conducere și care ura creștinii, pornind, astfel, persecuția împotriva lor. În anul 520 a exilat pe Sfântul...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Turda

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Turda

Clericii din Protopopiatul Ortodox Turda s-au reunit joi, 22 octombrie 2020, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Mihai Vodă și a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict...

Hramul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia

Hramul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia

Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din localitatea bistrițeană Ciceu-Corabia, Protopopiatul Beclean, și-a prăznuit miercuri, 21 octombrie 2020, ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit marți, 20 octombrie 2020, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Dobric și a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict...