Sfânta Liturghie în biserica „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” din Baia Mare

de | feb. 11, 2018

Duminică, 11 februarie 2018, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” din Baia Mare.

Din sobor au făcut parte arhim. dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, pr. Milan Bălan, consilier eparhial coordonatorul Sectorului Teologic-Educaţional, slujitor la acest Sfânt Altar, pr. Gheorghe Bălan, paroh, fost consilier eparhial economic, pr. lect. univ. dr. Dorinel Dani, slujitor la acest Sfânt Altar, diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, înfiinţat în urmă cu 25 de ani, dirijat acum de Eugen Indre. Biserica a fost arhiplină de credincioşi veniţi din cartierul băimărean al Gării, dar şi din celelalte cartiere băimărene.

Un amplu cuvânt de învăţătură a rostit în faţa credincioşilor Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, vorbindu-le despre pericopa evanghelică citită în această duminică, a Înfricoşătoarei Judecăţi, dar şi despre judecata particulară şi Judecata de Apoi.

          „Faptele pe care le-a făcut omul în viață continuă să aibă efecte după moartea lui. Dacă a făcut mult bine în viața lui, a făcut bine comunității, societății, neamului, Bisericii, a scris și vorbit frumos, a determinat pe alți oameni să se întoarcă de pe o cale greșită, a avut o influență bună, dacă a fost un tată sau o mamă responsabilă pentru creșterea copiilor și au crescut copiii în credință, toate aceste fapte bune cresc și sporesc, și continuă după moartea omului. Așa e șicu faptele rele. Și atunci, nu-i definitivă și irevocabilă judecata particulară. Este provizorie, pentru că în funcție de ceea ce a făcut omul în viață, la Judecata Finală se vor adăuga toate lucrurile bune, care s-au amplificat după moartea lui, sau cele rele.”

La final, părintele paroh Gheorghe Bălan a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Iustin pentru frumoasa Liturghie Arhierească oficiată în această duminică.

Biserica cu hramul „Soborul Sfinților 12 Apostoli” din Baia Mare a fost construită, din beton şi cărămidă, începând din 1991, pentru a sluji comunitatea parohială care a luat ființă la sărbătoarea Învierii Domnului din anul 1990, la inițiativa preotului Gheorghe Bălan, actualul paroh. În acel an a fost lansată și  tema de proiectare pentru noua biserică. Într-un an s-a construit demisolul, astfel că în septembrie 1992 a fost terminat demisolul, iar în 26 octombrie a fost sfinţit. În anul 1997 biserica a fost terminată și pregătiră de pictură, iar în 12 noiembrie 2000 a fost târnosită. A fost prima biserică din Baia Mare târnosită de după revoluție.

Andrei Fărcaș

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...