Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

de | feb. 24, 2019 | Actualitatea religioasă

Duminică, 24 februarie 2019, a Întoarcerii Fiului risipitor, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de soborul Catedralei.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Viorel Bud, Pr. Vasile Botiş, Pr. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, slujitori ai Catedralei Episcopale, diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.

Catedrala a fost arhiplină de credincioşi de toate vârstele, între care foarte mulţi copii.

Cuvântul de învăţătură

Un foarte lămuritor cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin despre perioada Triodului, în care ne flăm de o săptămână, continuând, apoi, cu referiri la pericopa evanghelică a duminicii de azi, a Întoarcerii Fiului risipitor, la mesajele pe care credincioşii le primesc prin această Sfântă Evanghelie.

    „Deci, începe perioada aceasta cu o întoarcere spre sine, spre noi înşine, spre interiorul nostru şi o conştietizare a stării de cădere, a stării de tulburare, a stării de dezorganizare în care ne găsim şi trebuie să punem ordine în viaţa noastră creştină, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. De aceea Biserica ne cheamă în acest fel. Prima dată conştientizăm că suntem în această stare şi căutăm soluţie. Soluţie pentru viaţa noastră dezordonată sau indisciplinată, am putea să spunem, că toţi suntem nişte copii ai lui Dumnezeu şi-L supărăm.”

Biserica nu este indiferentă faţă de greşelile oamenilor şi ne arată, în această perioadă a Triodului, calea de urmat:

    „Biserica ne ajută să punem ordine, dar nu ne lasă să cădem în indiferenţă sau în deznădejde, ci ne aşează în faţa ochilor, pe de o parte, Judecata (duminica viitoare va fi a Înfricoşătoarei Judecăţi, că toţi vom fi supuşi unei judecăţi), iar pe de altă parte, ne arată icoana Tatălui Ceresc, al lui Dumnezeu Cel Milostiv şi Iertător (din duminica Întoarcerii Fiului risipitor), a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Şi apoi ne vorbeşte desprre Rai, ţinta noastră finală sau Împărăţia lui Dumnezeu. Deci acesta este începutul pe care îl punem. Noi suntem în duminica plină de nădejde, a iubirii, a milostivirii, a iertării şi a bucuriei divine pentru întoarcerea celui păcătos de pe calea păcatelor lui, pentru întoarcerea fiului risipitor.”  

Referitor la pericopa aevnaghelică de azi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a mai explicat credinciosşilor că

„Este o pildă de o frumueseţe fără egal, dar de un dramatism unic. Pe de o parte ni se arată faţa lui Dmnezeu. Foarte greu să identificăm personajul principal. Se vorbeşte mai mult despre Fiul risipitor, dar nu el este personajul principal. Personajul principal este tatăl din această pericopă evanghelică. Tatăl, care trăieşte două drame şi o bucurie mare. Bucuria copleşeşte dramele, dar dramele sunt îngrijorări şi tulburări, care ne destabilizează uneori, nu ne lasă în pace şi nu putem dormi. Nu putem lua decizii corecte când suntem cu mintea tulburată şi cu viaţa dezordonată şi dezorganizată, şi cu încercări mari.”

           „Fiul care a risipit fără să strângă ceva a făcut o mare greşeală, dar l-a recuperat Dumnezeu. Fiul cel care a strâns fără să adune nimic a făcut o altă greşeală. Şi noi trebuie să ne lipim de Tatăl nostru, Care ne aşteaptă. Care ne aşteaptă să ne revenim şi să ne întoarcem. Dacă suntem buni şi am răsmas lângă El, să nu devenim răi, prin invidie şi o judecată greşită, ci să apreciem bunătatea, iubirea, iertarea şi bucuria Tatălui nostru celui din Ceruri pentru fraţii noştri care sunt împreună cu noi fii ai lui Dumnezeu. Dacă suntem risipitori, să înţelegem că Dumnezeu nu aşteaptă momentl în care să ne pedepsească, nici să ne reproşeze, ci aşteaptă momentul în care să se bucure că ne reîntoarcem. Începutul Triodului acesta este. Toţi suntem nişte fii risipitori, Toţi am risipit într-un fel sau altul. Părinţii, că nu am acordat suficientă atenţie creşterii copiilor. Copiii că nu au dat ascultare părinţilor, că şi-au risipit tinereţea în petreceri nefolositoare. Părinţii că au plecat departe de copiii lor şi nu-i cresc şi nu-i educă cu dragostea şi cu inima lor de părinte, şi de mamă, şi de tată. Profesorii şi Justiţia nu te iartă. Când ai greşit te sancţionează. Numai Hroistos Dumnezeu, Biserica, mama şi tata te iartă. „

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele articole