În duminica a 29-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din municipiul Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Înainte de a intra în lăcașul de închinare, Preasfinția Sa a fost întâmpinat în fața lăcașului de cult de către tinerii îmbrăcați în frumoasele costume populare care fac parte din Asociația Tinerilor Ortodocși ai Catedralei Episcopale Maramureșene (ATOCEM), coordonați de Pr. Ionuț Pleș.
Din soborul părinților slujitori au făcut parte Ierom. Serafim Bilț, eclesiarhul Catedralei, Pr. Florin Hoban, inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureș, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, Pr. Ionuț Pleș, Pr. Dr. Valeriu Mircea Vana, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, şeful de cabinet al Arhiereului-Vicar, Diac. Vasile Bud și Diac. Vlad Nechita. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Doxologia” a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijată de Prof. Paula Bondre.
„În pericopa evanghelică citită astăzi în cadrul Sfintei Liturghii, din capitolul 7, versetele 12-19, a Sfintei Evanghelii după Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, este vorba despre o lucrare minunată, săvârșită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos asupra celor 10 oameni care sufereau de o boală necruțătoare și molipsitoare numită lepră. Hristos știe suferința umană, știe cât este de dureros să suferi, mai ales atunci când ești ținut la pat, sau atunci când ai nevoie de cineva care să te ajute. Mesajul Evangheliei este unul de compasiune: cu adevărat Hristos este Doctorul celor bolnavi și aflați în suferințe”, a explicat Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru poetul național Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), de la a cărui naştere se împlinesc 173 de ani, fiind supranumit „luceafărul poeziei românești”. În acest sens, din anul 2011, România marchează anual Ziua Culturii Naționale la 15 ianuarie, data de naștere a poetului Mihai Eminescu.
Pr. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online
Mai multe poze aici: