Sfânta Liturghie, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

de | ian. 28, 2019

Duminică, 27 ianuarie 2019, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi constituit din slujitorii Catedralei.

Sfânta Liturghie Arhierească

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Viorel Bud, Pr. Vasile Botiş, Pr. Florin Hoban, Pr. Florin Bălan, Pr. Claudiu Ciascai, diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.

În rândul credincioşilor, care au umplut până la refuz Catedrala, s-au distins membrii Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi ai Catedralei Maramureşene (ATOCEM) şi membrii Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, Filiala Baia Mare (ASCOR). Aceşti tineri sunt nelipsiţi de la Sfintele Liturghii, care se oficiază fie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, fie în parohii de pe cuprinsul Eparhiei, unde, nu de puţine ori, dau răspunsurile liturgice.

Cuvântul de învăţătură

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, care a vorbit despre Evanghelia duminicii – Vindecarea orbului din Ierihon – şi învăţăturile pe care le desprindem din această pericopă.

„Trebuie să vedem marea binecuvântare pe care Dumnezeu o revarsă asupra noastră, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. De aceea, întocmai ca orbul din Evanghelia de azi, să fim mărturisitori acolo unde suntem noi zi de zi, să Îl mărturisim pe Dumnezeu. Îl mărturisiţi pe Dumnezeu prin prezenţa dumneavoastră în fiecare duminică şi sărbătoare la biserică şi la sfintele mănăstiri. Dumneavoastră, iubiţi credincioşi şi iubite surori, Îl mărturisiţi pe Domnul Hristos prin cruciuliţa pe care o purtaţi la gâtul dumneavoastră, Îl mărturisiţi pe Dumnezeu prin metaniile pe care le purtaţi pe mână şi spuneţi <<Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, mileieşte-mă pe mine păcătosul sau păcătoasa>>, întocmai cum orbul din Evanghelie i-a cerut Mântuitorului Iisus Hristos la modul imperativ <<Ai milă de mine, milueşte-mă! >>. Aşa şi noi, iubiţi credincioşi, Îi cerem lui Dumnezeu şi suntem mărturisitori.”

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul s-a oprit apoi asupra celui mai mare bine pe care ni l-a făcut nouă Dumnezeu: că ne-a adus dintru nefiinţă la fiinţă:

„Să mărturisim în faţa lumii cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu. Şi, în primul rând, cel mai mare bine pe care ni l-a făcut Dumnezeu este că ne-a adus dintru nefiinţă la fiinţă, a precizat Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Ce-am fost noi înainte de a fi? N-am fost nimic. Dumnezeu a binecuvântat pe părinţii noştri şi am venit pe această lume şi ne-am născut. Pentru darul sfânt al vieţii pe care l-am primit ca dar, pentru că viaţa este un dar. Noi n-am dorit să  ne naştem. N-am dorit să fim bărbat sau femeie. Dumnezeu a hotărât să ne naştem, când să ne naştem, când să venim în această lume. Pentru darul sfânt al vieţii trebuie să fim mărturisitori şi să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne-a adus dintru nefiinţă la fiinţă şi să fim mărturisitori la locul de muncă, pe stradă, cu persoanele cu care interferăm, indiferent de credinţa lor. Să le spunem cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu. Şi în primul rând că ne-a adus dintru nefiinţă la fiinţă.”

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...