Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

de | iun. 9, 2024

Duminică, 9 iunie 2024, a șasea după Învierea Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui mare sobor de preoți și diaconi.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-economic și misionar, Protos. Serafim Bilț, eclesiarh, Pr. Florin Hoban, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului, Pr. Ionuț Pleș, Pr. Florin Bălan, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Arhid. Vlad Nechita, Arhid. Alexandru Cupșinar, Arhid. Petru Vasile Bud, Diac. Ioan Hotico, Diac. Dănuț Silviu Pop, Diac. Vasile Chindriș.

Preasfințitul Părinte Iustin a rostit și un cuvânt de învățătură:

„În pericopa evanghelică de azi, Mântuitorul a zis un cuvânt greu de înțeles, dar care se întâmplă în Evanghelia de azi: De aceea a venit Fiul lui Dumnezeu în lume ca acei ce au ochi și văd să nu vadă și cei orbi să dovedească vederea. Se întâmplă aici profeția: cărturarii și fariseii nu vedeau minuni, nici salvarea unui om, nici redarea lui familiei și comunității întregi integru și nici normalitatea. Ce vrea să spună Mântuitorul? Că vederea interioară e mult mai importantă, decât cea exterioară. Vedeți, în viață noi suntem liberi să alegem: să ne alegem traseul vieții, profesia, să ne alegem soțul, soția, să ne alegem instituția în care lucrăm, domnul la care slujim. Mântuitorul a spus că nu putem sluji la doi domni, numai la unul. Să avem mare grijă. Și noi, slujitorii lui Dumnezeu și demnitarii! Nu putem slujit la doi domni! Domnul nostru este Domnul și Dumnezeul nostru și stăpânul nostru este poporul român! Așa văd eu. Domnul și mântuitorul este Dumnezeul nostru și Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Și stăpânul nostru este tot poporul român, care se uită la noi cu încredere. Deci, revenim. Libertățile ne aparțin și când ne căsătorim, și când hotărâm să avem copii, toate sunt opțiunile noastre. Dar opțiunile noastre libere pot fi și rele. Suntem liberi. Și atunci, dacă opțiunile noastre sunt greșite, nu-L facem vinovat pe Dumnezeu de consecințele alegerilor noastre. Niciodată. Noi am hotărât ce și cum vrem, cu viața noastră, cu credința noastră, cu ființa noastră, cât de nobilă să fie. Cu poporul nostru, până la urmă. Noi am hotărât, noi hotărâm, fiecare persoană, fiecare familie, fiecare comunitate, fiecare biserică, dacă e bine sau rău, suntem responsabili toți. Nu dăm spre politicieni acum. Eu vorbesc de noi toți, absolut de toți. Toți suntem responsabili de alegerile pe care le facem în viață!”

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. muzicolog Paula Bondre.

AUTOR: Andrei Fărcaș | Redactor la revista „Graiul Bisericii  Noastre”

FOTO: Arhid. Vasile Pop | Consilier eparhial pentru protocol

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Joi, 13 iunie 2024, praznicul Înălțarea Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Baia Mare, a rostit cuvânt de învățătură, după...