Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj. Doi ierarhi s-au rugat pentru sufletul Arhiepiscopului Teofil Herineanu

de | nov. 4, 2018

Sute de clujeni s-au rugat alături de doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, duminică, 4 noiembrie 2018, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, pentru sufletul Arhiepiscopului Teofil Herineanu, la 26 de ani de la trecere sa la cele veșnice.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, fiind înconjurați de sobor de preoți și diaconi.

După citirea pericopie evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a ținut un cuvânt de învățătură, intitulat „Bogăția care rămâne”.

 

În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului a hirotonit întru preot pe diaconul Nicodim Lucian Codreanu, pe seama Parohiei Milaș, Protopopiatul Bistrița.

Ca semn de mulțumire pentru contribuția adusă în demersurile extinderii frecvenției Radio Renașterea în Zona Huedinului, Părintele Mitropolit a oferit cea mai mare distincție a Mitropoliei Clujului, Crucea Transilvană pentru mireni – directorului Radiocom, Petru Buran, și Ordinul „Mihai Vodă” – directorului comercial Marilena Palade.

La final, Preasfințitul Părinte Veniamin a rostit un scurt cuvânt, exprimându-și bucuria prezenței Preasfinției sale la Cluj-Napoca în Anul Centenar.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De asemenea, Mitropolitul și Arhiepiscopul Clujului a felicitat membrii Corului Catedralei, care se află la ceas aniversar.

 

26 de ani de la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Teofil Herineanu

Întru vrednica pomenire a Arhiepiscopului Teofil, la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin au săvărșit slujba parastasului, în prezența familiei și a sutelor de clujeni. La ieșirea din catedrală toți credincioșii au fost serviți cu câte un colac și un pahar cu vin.

De asemenea, ierarhii au coborât în cripta de la demisolul Catedralei Mitropolitane și au rostit o ectenie la mormântul Arhiepiscopului Teofil Herineanu. În  spaţiul amenajat sub absida altarului Catedralei, se află necropola ierarhilor eparhiei Clujului, unde își dorm somnul de veci atât Episcopul Nicolae Ivan, cât şi Mitropolitul Bartolomeu.

 

Vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu s-a născut la data de 11 noiembrie 1909, în localitatea Arcalia din județul Bistrița-Năsăud.

În scaunul eparhial de la Cluj a fost ales în 1957, iar în timpul arhipăstoririi sale, Episcopia Clujului a fost ridicată la rang de arhiepiscopie.

Teofil Herineanu a trecut la cele veșnice în data de 3 noiembrie 1992 și a fost înmormântat în cripta aflată la subsolul Catedralei.

 

A rămas în amintirea clericilor și credincioșilor clujeni ca un ierarh iubitor care și-a dedicat viața rugăciunii și ajutorării semenilor, după cum afirmă nepoata sa, prof. Monica Neaga.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...