Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge la Cluj-Napoca

de | apr. 15, 2023

Sfânta Lumină s-a pogorât sâmbătă în jurul orei 14:55 la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a oficiat ceremonia de primire a Sfintei Lumini.

Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim în România, inaugurată de Părintele Patriarh Daniel în anul 2009, continuă și în acest an.

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 15 aprilie 2023, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită, ca întotdeauna, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.

La Cluj-Napoca, Sfânta Lumină va ajunge în jurul orei 21.00 și va fi întâmpinată de o delegație condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei.

Lumina Sfântă va fi împărțită credincioșilor la Slujba Învierii Domnului, începând cu ora 00.00, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, precum și la parohiile din întreaga Arhiepiscopie.

Sfânta Lumină

Primirea Sfintei Lumini anual la Mormântul Mântuitorului reprezintă o minune atât pentru ortodocși, cât și pentru întreaga umanitate.

Încă din Vinerea Mare după Prohod, Sfântul Mormânt este controlat pentru a nu exista surse de foc și sunt stinse candele. După verificare, este sigilat cu două benzi albe și cu ceară curată, fiind păzit permanent până la pogorârea Sfintei Lumini.

Sfânta Lumină se pogoară în cadrul Vecerniei Mari oficiate de Patriarhul Ierusalimului în Sâmbăta Mare. Înainte de a primi Lumina Sfântă, Patriarhul înconjoară de 3 ori Sfântul Mormânt într-o procesiune tradițională.

După procesiune se desigilează Mormântul, iar schevofilaxul, un cleric care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice, duce înăuntrul lui candela „neadormită” stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină.

În continuare, Patriarhul se dezbracă de veşmintele arhiereşti pentru a arăta smerenie şi evlavie faţă de Iisus Hristos şi rămâne îmbrăcat numai cu un stihar alb.

Patriarhul ia cu el patru mănuchiuri a câte 33 de lumânări cu care intră în Sfântul Mormânt. Alături de el, în antecameră, intră și reprezentantul Bisericii Armene care primește Lumina de la Patriarhul Ierusalimului.

În mormântul propriu-zis, Patriarhul citește rugăciunea specială în care îl roagă pe Mântuitorul Iisus Hristos să dăruiască Sfânta Lumină. După primirea ei, Patriarhul o împarte celor din Biserică.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...