Sfânta Miriam, bunica Maicii Domnului

de | aug. 13, 2020

Mariam sau Miriam, este una dintre femeile care au fost, încă de mică, model de purtare și credință. Din această cauză, încă de tânără, se căsătorește cu Mathan din Betleem, tânăr care făcea parte din seminţia lui Aaron. Mathan devine unul dintre cei mai de seamă preoți ai orașului iar Miriam un model de soție, de iubire și ascultare. Se spune că era blândă și dreaptă iar multe femei îi căutau sfatul. Din căsătoria celor doi au venit pe lume trei fete: Maria, Sovi si Ana. Pe fiecare dintre ele, Miriam le-a învățat să se roage, să postească și să fie, la rândul lor, mame vrednice. Astfel, Maria, cea mai mare dintre fete, a fost mama Salomeei, cea care se casatorește cu Zevedeu, și împreună vor da naștere Sfinților Apostoli Iacob și Ioan. Sovi, a doua fată a lui Miriam, a fost mama Elisabetei, cea care l-a născut pe Sfântul Prooroc Ioan Botezatorul. Iar Ana, cea mai mică dintre fete, a devenit mama Fecioarei Maria. În cintea acestei femei frumoase, Sfânta Feciară va fi botezată Maria sau Mariam (în ebraică Miriam).

Bunica Maicii Domnului este cinstită,  slăvită și cântată în chip frumos în slujbele bisericești. În cintea ei s-a scris un Paraclis a cărui tropar sună așa:  Cel ce Te-ai înâlțat pe Cruce de bunăvoie, pentru poporul Tău celui nou, numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-le, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pe binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra potrivnicului, având ajutorul Tău, armă de pace, nebiruiței biruință, pe a Născătoarei de Dumnezeu Bunică, de la care Născătoarea și-a primit întru tot cinstitul nume, toți credincioșii cu râvna să o lăudăm, pe Maria, soția cucernicului preot Matan și maică a trei preacinstite fiice ca pe o caldă scăpare a celor bine-credincioși, mângâiere și acoperamânt și întărire. A Anei maică sfântă, ceea ce a născut pe Prunca Născătoare de Dumnezeu, și a cinstitei Sovi, Bunica Înaintemergătorului și Botezătorului lui Hristos, Marie, cinstită, curată si întru tot bună, sfințește pe cei ce se închină ție.

O singură reprezentare iconografică se cunoaște a bunicii Maicii Domnului. Ea se găsește în Ierusalim în biserica zidită pe locul casei ei, în apropiere de siserica Sfântului Mormânt, la Mănăstirea de maici Saydannaya, află sub ocrotirea Patriarhiei Ierusalimului. De această casă se leagă o legendă în care se spune că Maica Domnului a cusut cu mâna sa un musulman după ce acesta fusese omorât și tăiat în bucăți de răufăcători, redându-i viața acestuia.

Icoana ne redă familia pe linia maternă a Mântuitorului: Sfânta Miriam o ține în brațe pe Sfânta Ana, Sfânta Ana pe Sfânta Maria, iar Maria pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Marie, Bunica a Nascatoarei de Dumnezeu, pe care sărutându-o ne umplem de bucurie. Nu înceta miluind pe cei ce se sârguiesc la tine cu credință și sarută icoana ta cea izvorâtoare de har, Marie cu chip dumnezeiesc, bunică a Născătoarei de Dumnezeu, a celei ce a născut pe Domnul, Cel cu totul Milostiv. Mijlocitoare fierbinte te avem către Hristos, Strănepotul tău, Marie, bunică cinstită a Elisabetei și a Născătoarei de Dumnezeu, noi, cei ce sărutăm acum cu credință icoana ta din preacinstita mânastire Seidanaia.„

Multe familii, în semn de cinstire pentru Bunica Sfântă, își botează fiicele cu acest frumos nume, Miriam, și le pun sub ocrotirea ei.

Sfintele femei, modele de viață
Sfintele femei, modele de viață
Sfânta Miriam, bunica Maicii Domnului
Sfânta Miriam, bunica Maicii Domnului
/

Mai multe

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 13)

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 13)

„Părintele Isidor nu-şi întrerupea niciodată postul: ţinea în permanenţă plăcutul post al abţinerii de la vorba cea multă. De la mâncăruri şi băuturi de soi se abţinea oricum tot timpul, de vreme ce nu avea de nici unele dintre aces­tea. Căci el nu avea nimic, iar...

Categoria Psalmilor de implorare (penitențiali): Psalmul 37 (38)

Categoria Psalmilor de implorare (penitențiali): Psalmul 37 (38)

Psalmul acesta de lamentație scoate la iveală o deosebită sensibilitate morală. Poate fi vorba de o boală misterioasă și grea, probabil lepră l-a lovit pe protagonistul acestui psalm. Din perspectiva doctrinei vechitestamentare a retribuției, această boală este trăită...