Sfânta Muceniță Lucia Fecioara este cinstită de credincioşii ortodocşi, catolici, anglicani și luterani. În calendarul creștin ortodox ea este pomenită în ziua de 13 decembrie.
Lucia s-a născut în anul 283 în Siracuza. Tatăl său, de origine romană, din neam de viță nobilă, era unul dintre cei mai de vază oameni ai cetății. Mama sa, Eutihia, era de origine greacă. Amândoi părinții erau bogați, astfel i-au dăruit fiicei lor o educație aleasă. Moartea tatălui la o vârstă tânără a lăsat-o pe Lucia în grija mamei, care decide să o logodească cu unul dintre tinerii de vază ai cetății. Amândouă trăiau fără grija zilei de mâine, dar asupra lor a venit o încercare grea: Eutihia se îmbolnăvește de curgere de sânge iar doctorii nu o puteau ajuta. Lucia a auzit de minunile de la mormântul „Sfintei Agatha” din Palermo, ocrotitoarea Cataniei, și cele două au decis să îi ceară ajutorul. Au participat împreună la slujbele oficiate în cinstea Sfintei Agatha, iar apoi s-au rugat la moaștele Sfintei pentru vindecare. Au privegheat în rugăciune până târziu, când Lucia a adormit. În vis i s-a arătat sfânta și i-a spus că, datorită rugăciunilor ei, mama sa a fost vindecată, dar și că ea, Lucia, va deveni una dintre miresele lui Hristos.
Întoarse acasă, Lucia și mama sa au început să împartă din avuția lor săracilor, văduvelor și orfanilor. Au oferit străinilor adăpost, au oferit danii bisericilor, și pentru ele au ținut doar atât cât să poată trăi. Dar despre aceste fapte a aflat și logodnicul Luciei care, văzând risipită avuția pe care spera să o aibă prin căsătorie, a pârât-o pe Lucia în fața lui Pashasie, guvernatorului cetății.
Acesta a arestat-o pe Lucia și a încercat să o facă să se răzdândească, dar ea a rămas fermă. În dialogul dintre Lucia și Pashasie, fecioara câștigă prin replica: „Apostolul zice că cei ce vieţuiesc întru curăţie, sunt biserici ale lui Dumnezeu şi Duhul lui Dumnezeu vieţuieşte în ei”. Aceasta îl înfurie pe guvernator și hotărăște să o ducă la un bordel pentru ca cei de acolo să își bată joc de trupul ei feciorelnic. Dar Dumnezeu a dat atâta greutate trupului ei încât nu au putut să o miște din loc pe Lucia. Atunci Pashasie a poruncit să aprindă un foc mare împrejurul ei şi să toarne peste dânsa smoală arsă, pucioasă şi untdelemn fiert. Dar nici acestea nu au vătămat-o pe feciară. Văzând acestea, au început să o lovească cu sabia sperând să o ucidă. Deși sabia o vătăma pe Lucia ea a rămas în viață.
Abia după ce a fost eliberată și s-a putut împărtăși cu Sfintele Taine, Sfânta Lucia și-a dat duhul în mâinile Domnului. Văzând atâta iubire pentru Dumnezeu și pentru sfinți, o mulțime de popor s-a botezat.
Lucia înseamnă lumină, iar Sfânta este considerată ocrotitoarea vederii şi a medicilor oftalmologilor.