Sfântul Andrei, sărbătorit la Cluj-Napoca. Statuile episcopului Nicolae Ivan şi mitropolitului Bartolomeu, inaugurate în prezența a mii de credincioși

de | nov. 30, 2018

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a oficiat vineri, 30 noiembrie 2018, cu prilejul Sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: preoți consilieri de la Centrul eparhial, protopopi, profesori de la Seminarul Teologic Ortodox și de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din oraș și slujitori ai catedralei mitropolitane. Locașul de cult a fost neîncăpător, mii de clujeni au asistat la slujbă, alături de oficialități locale, județene și centrale, dar și reprezentanți ai mai multor instituții de cultură, veniți să-l felicite pe ÎPS Andrei, cu ocazia onomasticii.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, care a evidențiat importanța pe care Apostolul Andrei a avut-o pentru creștinișmul românesc și a vorbit despre urmarea lui Hristos.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de părintele profesor Vasile Stanciu, care a susținut și un microrecital de muzică religioasă.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit, pornind de la viața și activitatea Apostolului Andrei, Ocrotitorul României, le-a dat credincioșilor clujeni câteva îndemnuri duhovnicești, vorbindu-le despre unitate.

 

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, şi-a celebrat în această zi și patronul spiritual, pe Sfântul Apostol Andrei. Astfel, la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala Mitropolitană, preoții și credincioșii clujeni, dar și reprezentanții mai multor instituții, l-au felicitat cu ocazia onomasticii și i-au urat multă sănătate și binecuvântare în misiunea pe care o desfășoară.

„Sfântul Apostol Andrei este și ocrotitorul spiritual al Înaltpreasfinției Voastre. De aceea, în această zi în care ne-am rugat și am slujit împreună Sfânta Liturghie în cinstea lui, vă urăm din toată inima ca Dumnezeu să vă dea prin rugăciunile Sfântului Apostol Andrei, mult har, multă putere de muncă în propovăduirea cuvântului Evangheliei, în slujirea poporului lui Dumnezeu și a lui Dumnezeu. Întru mulți ani Înaltpreasfințite Părinte!”, a spus părintele Simeon Pintea, eclesiarhul catedralei mitropolitane.

La slujbă a asistat și Eminența Sa Francesco Cardinal Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii papale San Paolo fuori le Mura din Roma, care, la final, a primit din partea Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei o icoană a Sfântului sărbătorit în această zi.

Statuile episcopului Nicolae Ivan şi a mitropolitului Bartolomeu, inaugurate în prezența a mii de credincioși

După Sfânta Liturghie, credincioşii s-au adunat în Piaţa Avram Iancu din faţa Catedralei, ctitorie a episcopului Nicolae Ivan, pentru a asista la dezvelirea statuilor episcopului Nicolae Ivan şi a mitropolitului Bartolomeu Anania. În deschidere a fost intonat Imnul Național al Romaniei, după care a fost săvârșită o slujbă religioasă, urmată de dezvelirea celor două statui și sfințirea lor. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit despre personalitatea celor doi ierahi.

„Episcopul Nicolae Ivan a participat la marea adunare de la Alba Iulia, anul următor a venit aici în Cluj, atunci noi românii neavând posibilitatea de a ridica monumente reprezentative, a venit în 1919 în Cluj, cu un geamantan. A zidit această catedrală, a făcut rost de Centrul Eparhial în care funcţionăm şi acum, a întemeiat Facultatea de Teologie.

În cuvântul său, ierarhul a amintit și de mitropolitul Bartolomeu Anania, cel care a reîntemeiat Mitropolia Clujului.

„A fost un om de carte, un om deosebit şi un pătimitor în închisorile comuniste. De la el multe scrieri ne-au rămas, dar a fost o lucrare monumentală, la care 10 ani de zile şi-a pus toată energia – diortosirea Bibliei. Inaugurarea statuilor acestora se înscrie în şirul monumentelor prin care noi cinstim cei 100 de ani de la Marea Unire”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.

 

Cele două statui amplasate în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca au fost realizate de profesorul univ. dr. Alexandru Păsat şi lectorul Septimiu Jugrestan de la Departamentul Sculptură al UAD Cluj-Napoca.

„Crucea Transilvană” pentru primarul Emil Boc

În cadrul ceremoniei, primarul Emil Boc a primit din partea mitropolitului  distincția „Crucea Transilvană”. Totodată, mitropolitul a conferit Ordinul „Mihai Vodă”,  distincție instituită de Arhiepiscopia Clujului cu prilejul Centenarului Marii Uniri, sculptorilor Alexandru Păsat și Septimiu Jugrestan, academicianului Emil Burzo, cel care a avut inițiativa amplasării celor două statui, dar și consilierului cultural al Arhiepiscopiei Clujului, părintele Bogdan Ivanov. De asemenea, au primit distincții și alte persoane care au sprijinit acest demers.

La final, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de părintele profesor Vasile Stanciu, a intonat câteva cântece patriotice.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului dorește să marcheze simbolic Jubileul celor 100 de ani de la Marea Unire, prin cultivarea memoriei unor mari oameni ai Bisericii, care au ilustrat prin viața și mai ales prin slujirea lor istoria noastră, atât locală, cât și națională, dar și prin marcarea unor locuri și evenimente simbolice, care ilustrează parcursul celor 100 de ani de la reîntregirea țării.

Ulterior, întregul sobor de preoţi ortodocşi şi greco-catolici prezenţi la eveniment, printre care şi Francesco Cardinal Monterisi, s-au deplasat pe bulevardul Eroilor, în faţa Catedralei greco-catolice  „Schimbarea la Faţă”,  unde a fost dezvelită statuia cardinalului Iuliu Hossu, cel care a citit la 1918 Rezoluţia în faţa mulţimii adunate la Alba Iulia.

Statuia cardinalului Iuliu Hossu a fost realizată de sculptorul Ilarion Voinea. Statuia arhiereului greco-catolic este inspirată de imaginea lui Iuliu Hossu, aşa cum apare în fotografia Delegaţiei Marelui Sfat Naţional din care, pe lângă cardinal, au mai făcut parte Vasile Goldiş, Alexandru Vaida Voevod, Episcopul ortodox Miron Cristea, şi care s-a păstrat în Arhiva Episcopiei de Cluj-Gherla. Cele trei statui au fost realizate cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca şi a Consiliului local.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...