Sfântul Antim Ivireanul, un model demn de urmat pentru preoții din Arhiepiscopia Clujului

de | sept. 23, 2016

Clericii din toate cele nouă protopopiate ale Arhiepiscopiei Clujului vor participa până la sfârșitul lunii octombrie, la conferințele preoțești de toamnă. Se va aduce în discuție tematica generală propusă de Patriarhia Română pentru anul 2016, și anume Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești.

Primii care se vor întâlni în ședință vor fi preoții din protopopiatul Turda, urmând  ca până pe 20 octombrie să se întrunească și clericii din celelalte protopopiate ale Eparhiei. Conferința preoțească de la Turda va avea loc luni, 26 septembrie, la sediul Protopopiatului și va fi prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Discuțiile vor fi conduse de Pr. Lect. Univ. Dr. Cosmin Cosmuţa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și vor începe imediat după slujba de Te-Deum, ce va fi oficiată de la ora 10:00.

„Se va discuta, printre altele, despre importanţa personalităţii şi slujirii marelui ierarh Antim Ivireanul pentru istoria Bisericii şi a culturii româneşti, mai ales că de la moartea sa martirică se împlinesc anul acesta 300 de ani. Preoții vor putea afla și ce înseamnă să promovezi cultura și cum se pot folosi de acest instrument în activitatea lor pastoral-misionară. În cadrul conferințelor vor fi dezbătute și probleme ce țin de activitatea de conduită a preoților și alte aspecte ce sunt considerate importante pentru activitatea lor administrativă în parohii”,  a declarat într-un interviu acordat postului de radio Renașterea, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Bogdan Ivanov.

Conferințele preoțești sunt organizate de Arhiepiscopia Clujului, la dorința Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, de două ori pe an, la început de primăvară și toamnă și prin aceste întâlniri se urmărește dinamizarea activităților pastoral-misionare pe care preoții Eparhiei o desfășoară în parohii.

 

Sfântul Antim Ivireanul – o viață în slujba Bisericii și a oamenilor

Considerat cel mai de seamă mitropolit al Ţării Româneşti din toată istoria ei, Sfântul Antim Ivireanul rămâne în memoria Bisericii noastre ca o personalitate de o complexitate rar întâlnită. Tipograf, arhitect de biserici, caligraf, sculptor, predicator fără egal, cunoscător al multor limbi străine, mitropolitul de origine georgiană s-a dovedit în acelaşi timp a fi un bun chivernisitor al Bisericii, cu spirit filantropic şi aplecare spre nevoile credincioşilor pe care i-a păstorit. A lăsat posterităţii opera sa omiletică, Didahiile, care dovedește calitatea de orator neîntrecut. De asemenea, a ctitorit Mănăstirea Antim din Bucureşti.

Pentru toate aceste fapte, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut pe mitropolitul Antim Ivireanul în rândul sfinţilor la 21 iunie 1992.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale Sfântului...

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Palatul Patriarhiei a găzduit miercuri, 28 februarie 2024, ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești (ANB), prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Membrii acestui organism central deliberativ au participat la lucrări...