Sfântul Antim Ivireanul, un model demn de urmat pentru preoții din Arhiepiscopia Clujului

de | sept. 23, 2016 | Actualitatea religioasă

Clericii din toate cele nouă protopopiate ale Arhiepiscopiei Clujului vor participa până la sfârșitul lunii octombrie, la conferințele preoțești de toamnă. Se va aduce în discuție tematica generală propusă de Patriarhia Română pentru anul 2016, și anume Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești.

Primii care se vor întâlni în ședință vor fi preoții din protopopiatul Turda, urmând  ca până pe 20 octombrie să se întrunească și clericii din celelalte protopopiate ale Eparhiei. Conferința preoțească de la Turda va avea loc luni, 26 septembrie, la sediul Protopopiatului și va fi prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Discuțiile vor fi conduse de Pr. Lect. Univ. Dr. Cosmin Cosmuţa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și vor începe imediat după slujba de Te-Deum, ce va fi oficiată de la ora 10:00.

„Se va discuta, printre altele, despre importanţa personalităţii şi slujirii marelui ierarh Antim Ivireanul pentru istoria Bisericii şi a culturii româneşti, mai ales că de la moartea sa martirică se împlinesc anul acesta 300 de ani. Preoții vor putea afla și ce înseamnă să promovezi cultura și cum se pot folosi de acest instrument în activitatea lor pastoral-misionară. În cadrul conferințelor vor fi dezbătute și probleme ce țin de activitatea de conduită a preoților și alte aspecte ce sunt considerate importante pentru activitatea lor administrativă în parohii”,  a declarat într-un interviu acordat postului de radio Renașterea, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Bogdan Ivanov.

Conferințele preoțești sunt organizate de Arhiepiscopia Clujului, la dorința Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, de două ori pe an, la început de primăvară și toamnă și prin aceste întâlniri se urmărește dinamizarea activităților pastoral-misionare pe care preoții Eparhiei o desfășoară în parohii.

 

Sfântul Antim Ivireanul – o viață în slujba Bisericii și a oamenilor

Considerat cel mai de seamă mitropolit al Ţării Româneşti din toată istoria ei, Sfântul Antim Ivireanul rămâne în memoria Bisericii noastre ca o personalitate de o complexitate rar întâlnită. Tipograf, arhitect de biserici, caligraf, sculptor, predicator fără egal, cunoscător al multor limbi străine, mitropolitul de origine georgiană s-a dovedit în acelaşi timp a fi un bun chivernisitor al Bisericii, cu spirit filantropic şi aplecare spre nevoile credincioşilor pe care i-a păstorit. A lăsat posterităţii opera sa omiletică, Didahiile, care dovedește calitatea de orator neîntrecut. De asemenea, a ctitorit Mănăstirea Antim din Bucureşti.

Pentru toate aceste fapte, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut pe mitropolitul Antim Ivireanul în rândul sfinţilor la 21 iunie 1992.

Ultimele articole

Memoria spațiului sacru

Memoria spațiului sacru

Într-o conferință pe care a prezentat-o în 1951, Martin Heidegger spunea: „Muritorii locuiesc în măsura în care salvează pământul. Salvarea nu smulge doar dintr-un pericol. A salva înseamnă propriu-zis, a eliberat ceva întru esența sa proprie. A salva pământul este...

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Turda Nouă...