Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al Mitropolitului Andrei, cinstit la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | nov. 30, 2022

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României, sărbătorit miercuri, 30 noiembrie 2022, este și ocrotitorul spiritual al Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul și-a sărbătorit ziua onomastică prin rugăciune și mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate.

Cu acest prilej, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, împreună cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, în sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial, protopopi din cuprinsul Eparhiei, părinți profesori de la cele două instituții de învățământ teologic din municipiu și slujitori ai Catedralei Mitropolitane, în frunte cu vicarul eparhial – preotul Dumitru Boca, eclesiarhul catedralei – arhimandritul Simeon Pintea, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia și directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” – pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul a vorbit pe tema „Bucuria misionarului”, pornind de la paradigma slujirii Sfântului Apostol Andrei, „cel întâi chemat”.

„Ce înseamnă «cel întâi chemat»? Înseamnă precedență care te face să-i conduci pe alții la Hristos și să te retragi bucuros de-a dreapta lui Hristos, să te bucuri de întâlnirea acestora cu Domnul. Aș zice că această lucrare poate fi caracterizată și prin «să fii de gardă». Faptul că ești de gardă și îl ajuți pe cel care e în nevoie, sau îl conduci la sănătate, nu e un merit. Ești pe locul întâi pentru că ești de gardă, dar îți faci treaba acolo, și te bucuri de tot ceea ce se întâmplă și de tot ceea ce se realizează în jurul tău. Așadar, îl văd pe Apostolul Andrei în jurul Domnului de gardă permanent, în așa fel încât să-L indice pe Domnul celor care stau în jurul său și să se bucure de cei care îl află pe Domnul, la fel cum el L-a aflat într-un moment anume.

De asemenea, PS Benedict a amintit de râvna misionară a Sfântului Apostolul Andrei ca model pentru toți cei care propovăduiesc cuvântul lui Dumnezeu, felicitându-l cu acest prilej pe Părintele Mitropolit Andrei, care-l are ca model și ocrotitor spiritual.

„Înaltpreasfinția Sa este întâiul între noi pentru a ne conduce pe toți în fața lui Hristos și după ce ne conduce în fața lui Hristos, se bucură lângă El deodată cu noi, pentru noi și cu bucuria cu care se bucură Hristos atunci când cineva stă în fața Lui și se întoarce la El. Și în felul acesta, lucrurile se întâmplă deodată cu inima lui Hristos, pentru că bucuria misionarului înseamnă inima care bate deodată cu inima lui Hristos. «Ceea ce admiri, sfârșești prin a imita» este o vorbă consacrată și credem că așa se întâmplă în general atunci când avem un sfânt protector, în cazul acesta zicem Sfântul Apostol Andrei cu referire la Părintele Mitropolit Andrei: ceea ce admiri, sfârșești prin a imita. Așa că, Părintelui Mitropolit Andrei, la ceas festiv îi dorim întru mulți și rodnici ani!”, a transmis Episcopul-vicar Benedict.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de arhid. lect. univ. dr. Daniel Mocanu.

La finalul Sfintei Liturghii, clericii și credincioșii clujeni, dar și reprezentanții mai multor instituții l-au felicitat pe Mitropolitul Andrei cu prilejul prăznuirii ocrotitorului spiritual. Eclesiarhul catedralei, arhimandritul Simeon Pintea, i-a transmis chiriarhului urările din partea clerului şi a credincioşilor încredințați spre păstorire și i-a oferit o cădelniță și un aranjament floral.

Momentul festiv s-a încheiat cu un polihroniu. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc, îndemnându-i pe cei prezenți să fie mărturisitori ai lui Hristos, asemenea Sfântului Apostol Andrei, căruia „văzându-i râvna, să îi urmăm credința”. Totodată, ierarhul a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate, precum și tuturor celor prezenți, pentru urările făcute cu prilejul prăznuirii ocrotitorului spiritual.

„Îi sunt foarte mulțumitor, întâi de toate, Bunului Dumnezeu, care mereu și cu îndestulare își revarsă peste noi darurile Sale, iar apoi vă sunt mulțumitor frățiilor voastre, care prin glasul părintelui eclesiarh mi-ați făcut această urare. (…) Din cele relatate despre Sfântul Apostol Andrei, pe care îl rugăm să ne ajute măcar un firicel din râvna lui să o putem pune în practică, tare mare nevoie este de oameni care îl mărturisesc pe Hristos, cu viața lor, cu felul lor de a fi. Dacă din Catedrala Mitropolitană pleacă câteva sute de misionari, întâi se revarsă asupra Clujului rodul misiunii lor, apoi asupra întregii eparhii și asupra țării noastre. Și tare am dori ca să fie cât mai mulți oameni convinși că Domnul Hristos ne iubește, ne mântuiește și așteaptă ca să îi aducem și pe ceilalți, ca și ei să se bucure și să se mântuiască prin darul Domnului Hristos și prin jertfa Lui”, a spus Mitropolitul Clujului.

 

La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși clujeni, oficialități militare și civile, oameni de cultură și reprezentanți ai instituțiilor clujene. O parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de clerul slujitor pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.

 

Scurtă biografie

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949, în localitatea Oarța de Sus, județul Maramureș, din părinţii Andrei şi Elena Andreicuț, ca primul dintre cei trei copii ai familiei.

În 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească din Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului a înființat numeroase mănăstiri și parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în abandon școlar. În toamna anului 2013, la numeroasele ctitorii ale Înaltpreasfinției Sale, se adaugă și o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, care oferă un spațiu generos și performant desfășurării învățământului teologic academic clujean la standarde moderne; iar în anul 2015 a fost inaugurat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, precum și altele.

În prezent, se află în lucru numeroase proiecte sociale, printre care Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei”, care se construiește în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, care va cuprinde și o grădiniță. De asemenea, un alt proiect important al Mitropolitului Clujului este deschiderea, în viitorul apropiat, a Centrului Social-Educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița, unde va funcționa o școală ortodoxă, cu cantină socială.

Biografia detaliată a Mitropolitului Andrei

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Inaugurarea grădiniței cu program prelungit din localitatea Baciu

Inaugurarea grădiniței cu program prelungit din localitatea Baciu

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat duminică, 17 martie 2024, la inaugurarea noii grădinițe cu program prelungit din localitatea Baciu, județul Cluj. Cu...