Sfântul Apostol Bartolomeu, cinstit de credincioșii Parohiei clujene „Înălțarea Sfintei Cruci”

de | iun. 11, 2020 | Actualitatea religioasă

Sfântul Apostol Bartolomeu a fost prăznuit joi, 11 iunie 2020, la Biserica cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Apostol Bartolomeu” din Cluj-Napoca, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în pridvorul bisericii, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, pornind de la relatarea din capitolul 1, din Evanghelia după Ioan, unde se vorbește despre întâlnirea minunată dintre Filip și Natanael, care se mai numea Bartolomeu, în aramaică Bartolmai sau fiul lui Tolmai.

De asemenea, Episcopul-vicar Benedict a afirmat că „Evanghelia este o invitație de a intra într-o relație intimă cu Dumnezeu”.

 

În cadrul slujbei, Preasfințitul Benedict a hirotonit întru diacon pe prof. dr. Alexandru Nelu Hales, cadru didactic la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. De asemenea, s-a rugat pentru încetarea noii pandemii, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, care, la final, a susținut un recital de pricesne și cântece populare românești.

Biserica cu hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Apostol Bartolomeu”, situată pe strada Plopilor din Cluj-Napoca, a fost ridicată între anii 1997-2007, prin strădania preotului Iulian Benche, fiind sfinţită de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu.

Din cauza unor degradări, lăcaşul de cult a fost restaurat în perioada 2013-2014. Lucrările au fost binecuvântate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, la initiativa căruia biserica a primit cel de-al doilea hram.

La subsolul bisericii se desfăşoară săptămânal activităţi cu copiii şi tinerii. Nu lipsesc activităţile catehetice, culturale, sportive, social-filantropice, atelier de pictură pe sticlă, cântări bisericeşti, piese de teatru, poezii, activităţi sportive etc.

Parohia este păstorită de preotul paroh Gavril Vârva, avându-l alături pe preotul coslujitor Cristian Timar.

Citește și Parohia clujeană „Sfântul Bartolomeu” | În această comunitate nu există neputință, ci doar iubire pentru semeni!

Mai multe fotografii AICI

Sfântul Apostol Bartolomeu a fost prăznuit joi, 11 iunie 2020, la Biserica cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Joi, 11 iunie 2020

 

Ultimele articole

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

6 octombrie – Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi pe Sfântul Apostol Toma și pe Sfânta Muceniță Erotiida. Sfântul Apostol Toma s-a născut în cetatea Paneada (numită şi Cezareea lui Filip), din Galileea. Numele de Toma, în limba aramaică, înseamnă geamăn, ca şi cel de Didymos în...

Gloria Bizanțului

Gloria Bizanțului

Istoria creștinismului nu poate fi înțeleasă în complexitatea ei fără fascinanta lume a Bizanțului. Pe durata a peste o mie de ani, acest imperiu a cunoscut gloria dar și declinul, expansiunea dar și împresurările, și în pofida conotațiilor peiorative ale termenului...

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...