Sfântul Gheorghe, ocrotitorul spiritual al Forțelor Terestre, sărbătorit în Garnizoanele Bistrița și Prundu Bârgăului

de | apr. 23, 2021 | Actualitatea religioasă

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul spiritual al Forțelor Terestre Române, vineri, 23 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a participat la ceremoniile religioase și militare organizate în Garnizoanele Bistrița și Prundu Bârgăului.

De la ora 9:00, la sediul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița, Preasfinția Sa a oficiat o slujbă de Te Deum și le-a adresat militarilor un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a subliniat importanța zilei și a patronului spiritual al Armatei Române, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Alături de ierarh, la ceremonialul religios au fost prezenți preotul militar Cristian Marțian, din Garnizoana Bistrița, secretarul de cabinet al episcopului, diac. Sergiu-Iustin Pop, secretarul Protopopiatului Bistrița, pr. Emanuel Vidican, oficialități locale și județene, personalul militar, precum și cadre militare în rezervă și retragere.

În continuare, de la ora 10:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat lucrările realizate în ultima perioadă la Biserica militară din Garnizioana Prundu Bârgăului. Apoi, la altarul de vară din curtea unității militare, ierarhul, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, explicându-le celor prezenți că Sfântul Gheorghe ne este model, iar noi suntem chemați cu toții să-L mărturisim pe Hristos prin viața noastră.

 

La finalul Liturghiei, ierarhul a sfințit o troiţă ridicată în proximitatea bisericii garnizoanei, la inițiativa locotenent-colonelului Ştefan-Francisc Bara, comandantul Batalionului 817 Artilerie „Petru Rareș” din Prundu Bârgăului. Troița a fost realizată în cinstea și onoarea tuturor militarilor care au servit patria în cadrul unității militare.

În semn de apreciere și respect, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom pe preotul militar Ovidiu Halas, din Garnizoana Prundu Bârgăului. De asemenea, comandantului Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița, col. Cornel-Traian Scurt, i-a conferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar comandantului Garnizoanei Prundu Bârgăului, lt. col. Ștefan-Francisc Bara, Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”.

Evenimentele prilejuite de Ziua Forțelor Terestre, marcate în ziua de prăznuire a Sfântului Gheorghe, patronul spiritual şi ocrotitorul acestei categorii de forţe din cadrul armatei, au fost organizate cu respectarea măsurilor igienico-sanitare prevăzute în reglementările aflate în vigoare, în prezența militarilor, a oficialităților locale și județene, precum și a localnicilor din zonă.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Andrei Herghelegiu

Ultimele articole

12 iunie – Sf. Cuv. Onufrie cel Mare şi Petru Atonitul

12 iunie – Sf. Cuv. Onufrie cel Mare şi Petru Atonitul

1. Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare a fost un mare sihastru din Egipt şi a trăit pe la anii 350-400. După ce a stat o vreme într-o mănăstire din părţile Tebaidei, a plecat în pustie, unde 60 de ani nu a văzut faţă de om. L-a găsit aici Sfântul Cuvios Pafnutie, care a...

Documentar | Asociatia Filantropica „Sfantul Onufrie”

Documentar | Asociatia Filantropica „Sfantul Onufrie”

Asociatia Filantropica „Sfantul Onufrie” are ca scop dezvoltarea, valorificarea si promovarea potentialului individual, de grup si colectiv a oricăror categorii de persoane, fundamentul acțiunilor sale fiind iubirea față de aproapele. Pe langa promovarea valorilor...

Maica Siluana Vlad a murit la vârsta de 77 de ani

Maica Siluana Vlad a murit la vârsta de 77 de ani

Stareța mănăstirii „Sf. Siluan Athonitul” din Iași, Schimonahia Siluana Vlad, a trecut la Domnul în seara zilei de marți, 8 iunie 2021, la mai puțin de două săptămâni de la împlinirea vârstei de 77 de ani.  Anunțul a fost făcut de Pr. Constantin Sturzu, purtătorul de...