Sfântul Haralambie, sărbătorit în mod deosebit în parohia bistrițeană Sebiș

de | feb. 11, 2018 | Activități parohiale

Creștinii ortodocși l-au sărbătorit sâmbătă, 10 februarie 2018, pe Sfântul Mucenic Haralambie, Episcopul Magneziei, din Asia Mică. Sfântul Haralambie a trăit în secolul al III-lea și este considerat vindecător al unor boli grave, și ocrotitorul culturilor agricole. În așezările de munte, în această zi oamenii aduc la biserică făină și sare pentru a fi binecuvântate. Apoi sunt date animalelor din gospodărie pentru a fi sănătoase tot anul.

Un astfel de obicei se păstrează încă la poalele Munților Călimani, în parohia bistrițeană Sebiș. Aici, an de an, Sfântul Haralambie este prăznuit cu evlavie, fiind considerat de credincioși drept unul dintre protectorii lor și al animalelor din gospodărie.

„În această zi, oamenii au adus la biserică făină, grăunţe de porumb, tărâţe, ulei, grâu şi sare, pentru a fi binecuvântate de preoți. După primirea binecuvântării, acestea se dau ca hrană animalelor din gospodărie, pentru a fi sănătoase tot anul. O parte din acestea se păstrează cu mare cinste, în loc curat, folosindu-se ca leac de tămăduire pentru eventualele boli ale acestora. Anul acesta, în mijlocul credincioşilor din Sebiş, a fost prezent, cu binecuvântarea, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, părintele secretar eparhial, Arhim. Benedict Vesa care, înconjurat de un sobor de preoţi, a oficiat  Acatistul Sfântului Mare Mucenic Haralambie, Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Maslu”, după cum am aflat de la părintele paroh Ciprian Frăţilă .

Localitatea Sebiș, formată doar din credincioși de confesiune ortodoxă, este una foarte vie și activă. Aici locuiesc aproximativ 300 de familii, iar numărul credincioșilor crește de la un an la altul, deoarece natalitatea este una foarte ridicată.

Ultimele articole

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...