Sfântul Haralambie, sărbătorit în mod deosebit în parohia bistrițeană Sebiș

de | feb. 11, 2018

Creștinii ortodocși l-au sărbătorit sâmbătă, 10 februarie 2018, pe Sfântul Mucenic Haralambie, Episcopul Magneziei, din Asia Mică. Sfântul Haralambie a trăit în secolul al III-lea și este considerat vindecător al unor boli grave, și ocrotitorul culturilor agricole. În așezările de munte, în această zi oamenii aduc la biserică făină și sare pentru a fi binecuvântate. Apoi sunt date animalelor din gospodărie pentru a fi sănătoase tot anul.

Un astfel de obicei se păstrează încă la poalele Munților Călimani, în parohia bistrițeană Sebiș. Aici, an de an, Sfântul Haralambie este prăznuit cu evlavie, fiind considerat de credincioși drept unul dintre protectorii lor și al animalelor din gospodărie.

„În această zi, oamenii au adus la biserică făină, grăunţe de porumb, tărâţe, ulei, grâu şi sare, pentru a fi binecuvântate de preoți. După primirea binecuvântării, acestea se dau ca hrană animalelor din gospodărie, pentru a fi sănătoase tot anul. O parte din acestea se păstrează cu mare cinste, în loc curat, folosindu-se ca leac de tămăduire pentru eventualele boli ale acestora. Anul acesta, în mijlocul credincioşilor din Sebiş, a fost prezent, cu binecuvântarea, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, părintele secretar eparhial, Arhim. Benedict Vesa care, înconjurat de un sobor de preoţi, a oficiat  Acatistul Sfântului Mare Mucenic Haralambie, Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Maslu”, după cum am aflat de la părintele paroh Ciprian Frăţilă .

Localitatea Sebiș, formată doar din credincioși de confesiune ortodoxă, este una foarte vie și activă. Aici locuiesc aproximativ 300 de familii, iar numărul credincioșilor crește de la un an la altul, deoarece natalitatea este una foarte ridicată.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii și Vecernia plecării genunchilor la Dej

Procesiune de Rusalii și Vecernia plecării genunchilor la Dej

Sute de credincioși dejeni au participat în Duminica Cincizecimii, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii. Manifestarea continuă o veche tradiție din Ardeal având în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului și pentru mediul înconjurător la...