Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, sărbătorit în localitatea natală

de | apr. 14, 2022

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, joi, 14 aprilie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea natală a Sfântului Pahomie, Gledin, județul Bistrița-Năsăud.

Cu prilejul hramului, în biserica parohială „Sfânta Treime” din localitate, Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, arhim. Andrei Ioniță, eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale din Roman, preotul paroh Ioan Titieni, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură.

La momentul rânduit din cadrul Liturghiei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Alexandru Ioan Circa. Acesta urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Guga cu filia Valea Gugii, din Protopopiatul Dej.

La finalul slujbei, mai mulți interpreți de muzică populară, elevi și profesori de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” și de la Școala de Arte din Bistrița au susținut un concert de pricesne.

La sărbătoarea comunității din Gledin au participat numeroși credincioși îmbrăcați în straie populare specifice zonei, precum și oficialitățile locale, în frunte cu primarul comunei Monor, Ioan Cira.

Parohia Ortodoxă Gledin este păstorită de preotul paroh Ioan Titieni, care desfășoară mai multe activități culturale și social-filantropice, printre care amintim: Concursul regional de creație literară și interpretare „Sfântul Pahomie de la Gledin”, ajuns la a VIII-a ediție, precum și construirea Centrului rezidențial pentru persoane vârstnice „Sfânta Ana”, aflat în proximitatea bisericii, care a fost sfințit la data de 14 aprilie 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, s-a născut în satul Gledin, comuna Monor (județul Bistrița-Năsăud), în anul 1674. A intrat de tânăr ca frate la Mănăstirea Neamţ, apoi l-a cunoscut la Lavra Pecerska pe Sfântul Dimitrie al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. În 1706 s-a întors la Mănăstirea Neamţ, alegând ulterior sihăstria într-o pădure din munţi. A păstorit Episcopia Romanului. Întors la Lavra Pecerska, a murit în 14 aprilie 1724, după ce a îmbrăcat marea schimă. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română la data de 14 aprilie 2007, la propunerea Mitropolitului Bartolomeu Anania. Mai multe detalii despre viața sfântului AICI.

Mai multe fotografii AICI

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA