Sfântul Ierarh Spiridon, hramul Mănăstirii Strâmba | Mitropolitul Andrei a instalat noua stareță

de | dec. 12, 2019

Joi, 12 decembrie 2019, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstrirea Strâmba, județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia hramului.

De la ora 10:00, în biserica mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Paisie Pașcu, stareți și duhovnici de la mănăstirile eparhiei, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat  „Păstorul cel Mare și păstorii cei mici”.

 

La slujbă au fost prezenți numeroși credincioși, stareți și starețe de la mănăstirile din zonă, precum și autorități locale, județene și militare.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Coral „Athanatos” al Bisericii militare din Garnizoana Bistrița, fii duhovnicești ai mănăstirii. La priceasnă, doamna Cornelia Ardelean Archiudean, interpretă de muzică populară, i-a bucurat pe cei prezenți cu un microrecital de colinde.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, a instalat ca stareță a obștii monahale pe monahia Iustina Ignat, după ce fosta stareță, stavrofora Epiharia Brumă, a trecut la Domnul în data de 15 martie 2019.

Protos. Paisie Pașcu, duhovnicul mănăstirii, a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru purtarea de grijă, preoților împreună-slujitori și tuturor celor care cercetează și ajută mănăstirea.

 

Istoric

Mănăstirea Strâmba, cu hramul „Sfântul Ierarh Spiridon”, este așezată la marginea satului Strâmba, în partea de nord a comunei Josenii Bârgăulului, județul Bistrița-Năsăud.

Așezământul monahal a luat ființă în anul 1999, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania, la dorința si cererea credincioșilor și la inițiativa vrednicei de pomenire stavrofora Epiharia Brumă, susținută de un grup de măicuțe, care a făcut demersurile necesare pentru obținerea aprobărilor. Mănăstirea a fost construită pe proprietatea credincioasei Lucreţia Zbarei, văduvă şi mamă a zece copii. Ea a donat propria casă şi două hectare de pământ aflat în împrejurimi, încadrându-se în obştea maicilor cărora le-a fost încredinţată grija noii ctitorii. La scurt timp după ce şi-a îndeplinit marea dorinţa, s-a stins din viaţă.

Primul hram a fost sărbătorit în anul 1999, când au început lucrările de construție ale ansamblului monahal. În prezent se efectuează lucrări de finisare la biserica de zid și se lucrează la ridicarea unui nou corp de chilii. Mănăstirea mai are un hram de vară, sărbătorit în Duminica Tuturor Sfinților.

Obştea de călugăriţe este formată din șapte maici, conduse de maica stareță Iustina Ignat, avându-l duhovnic pe protosinghelul Paisie Pașcu.

Mai multe fotografii AICI 

Joi, 12 decembrie 2019, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Joi, 12 decembrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...