Sfântul Ierarh Spiridon, ocrotitorul Mănăstirii bistrițene Strâmba, prăznuit în prezența Mitropolitului Clujului

de | dec. 12, 2020

Sâmbătă, 12 decembrie 2020, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Strâmba, județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia hramului.

De la ora 10:00, în biserica mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, duhovnicul Mănăstirii Strâmba, protosinghelul Paisie Pașcu, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Văd masa bogatului în mijlocul iadului”. Ierarhul a vorbit despre faptele de milostenie ale Sfântului Spiridon. Totodată, a recitat și câteva versuri de colinde care-i îndeamnă pe credincioși ca în această perioadă să nu uite de cei nevoiași.

„Sfântul Spiridon avea această virtute, îi era drag și milă de oamenii săraci. A fost un om al lui Dumnezeu. Încă de dinainte de a ajunge ierarh, el era milostiv, bun, credincios și rugător. (…) Colindele au harul ca, în mod sensibil, să ne mlădieze pe noi acum, în postul Crăciunului, și să ne facă buni. Astfel, o colindă îl pomenește pe Bunul și Înduratul Dumnezeu, care S-a coborât la casa bogatului și nu a fost primit, apoi a mers la casa săracului și a fost primit. «Văd masa bogatului în mijlocul iadului», zice colinda; iar o altă colindă, care este și o urare pentru sărbătorile Crăciunului, spune așa: «Acum te las, fii sănătos, / Și vesel de Crăciun. / Dar nu uita când ești voios, / Creștine să fii bun!»”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Coral „Athanatos” al Bisericii militare din Garnizoana Bistrița, dirijat de plutonerul-adjutant principal Bogdan Bejinaru.

La finalul slujbei, protosinghelul Paisie Pașcu, duhovnicul mănăstirii, a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru purtarea de grijă, preoților împreună-slujitori și tuturor celor care cercetează și ajută mănăstirea.

Slujba a fost oficiată în prezența credincioșilor, a autorităților militare, locale și județene, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, au fost înălțate rugăciuni pentru încetarea pandemiei de COVID-19, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Scurt istoric

Mănăstirea Strâmba, cu hramul „Sfântul Ierarh Spiridon”, este așezată la marginea satului Strâmba, în partea de nord a comunei Josenii Bârgăulului, județul Bistrița-Năsăud.

Așezământul monahal a luat ființă în anul 1999, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania, la dorința și cererea credincioșilor și la inițiativa vrednicei de pomenire stavr. Epiharia Brumă, prima stareță a mănăstirii, susținută de un grup de măicuțe.

Mănăstirea a fost construită pe proprietatea credincioasei Lucreţia Zbarei, văduvă şi mamă a zece copii. Ea a donat propria casă şi două hectare de pământ aflat în împrejurimi, încadrându-se în obştea maicilor cărora le-a fost încredinţată grija noii ctitorii. La scurt timp după ce şi-a îndeplinit marea dorinţa, s-a mutat la Domnul.

Primul hram a fost sărbătorit în anul 1999, când au început lucrările de construcție ale ansamblului monahal. Biserica nouă, construită în stilul arhitecturii moldovenești, este pictată în tehnica frescă și este pregătită pentru sfințire.

În prezent, se efectuează lucrări de finisare la biserica de zid și se lucrează la ridicarea unui altar de vară si a unui nou corp de chilii.

Obştea de călugăriţe este formată din șase maici, stareță fiind monahia Iustina Ignat, iar duhovnic protosinghelul Paisie Pașcu, venit în toamna anului 2009 din obştea Mănăstirii Nicula.

Mănăstirea mai are un hram de vară, sărbătorit în Duminica Tuturor Sfinților.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Joi, 30 noiembrie 2023, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...