Sfântul Ierarh Spiridon, sărbătorit la Mănăstirea Strâmba

de | dec. 13, 2018

Miercuri, 12 decembrie 2018, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstrirea „Sfântul Ierarh Spiridon” Strâmba, județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia hramului.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită începând cu ora 10:00, de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi. Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican, duhovnicul mănăstirii, protos. Paisie Pașcu, stareți și duhovnici de la mănăstirile eparhiei și preoți invitați de la parohiile învecinate.

După pericopa evanghelică, Părintele Mitropolit Andrei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care le-a vorbit despre viața curată a Sfântului Spiridon, un model pentru preoți și credincioși.

 

La slujbă au fost prezenți numeroși credincioși, starețe de la mănăstirile din zonă, precum și autorități locale, județene și militare.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral „Athanatos” al Bisericii militare din Garnizoana Bistrița, fii duhovnicești ai mănăstirii. La priceasnă, doamna Cornelia Ardelean Archiudean, interpretă de muzică populară, i-a bucurat pe cei prezenți cu un microrecital de colinde.

La final, duhovnicul Mănăstirii de la Stâmba, protos. Paisie Pașcu, a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru purtarea de grijă, precum și tuturor celor care au luat parte la această sărbătoare.

Primul hram al Mănăstirii „Sfântul Ierarh Spiridon” de la Strâmba, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost sărbătorit în anul 1999 când au început lucrările de construție ale aşezământului monahal. Mănăstirea, cu obşte de maici, așezată la marginea satului Strâmba, în partea de nord a comunei Josenii Bârgăulului, mai are hramul „Duminica Tuturor Sfinților”. În prezent, la mănăstire vieţuiesc opt maici, stareţă este monahia Epiharia Brumă, iar duhovnic este protos. Paisie Pașcu.

Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni, era de neam din Cipru şi a trăit pe vremea împăraţilor Constantin cel Mare (306-337) şi Constanţiu (337-361). Era un om smerit cu inima. A fost păstor de oi, apoi s-a însurat, iar după moar­tea soţiei sale a fost ales Epis­­cop în Trimitunda, aproape de Salamina. Deoarece Dumnezeu i-a dat harul tămăduirilor, a fost numit făcător de minuni.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA