Sfântul Ioan Rusul, cinstit de credincioșii din cartierul clujean Gheorgheni

de | mai 27, 2021

În ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Rusul, joi, 27 mai 2021, PCuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir” din cartierul clujean Gheorgheni, cu prilejul hramului paraclisului de la demisolul lăcașului de cult.

De la ora 10, în paraclisul ocrotit de Sf. Ioan Rusul, a fost oficiată Sfânta Liturghie. Cu acest prilej, a fost adusă de la Mănăstirea „Acoperămândul Maicii Domnului” de la Florești, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Ioan Rusul.

La final, Părintele Dumitru Cobzaru a rostit un cuvânt de învățătură și a relatat viața și lucrările minunate făcute de Sfântul Ioan Rusul:

Sfântul Ioan Rusul, cinstit de credincioșii din cartierul clujean Gheorgheni

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir” a fost înfiinţată în anul 1958, fiind situată pe strada Tache Ionescu, nr. 86, din cartierul clujean Gheorgheni.

La data de 16 iulie 2011, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a pus piatra de temelie a noii bisericii, la demisolul căreia s-a amenajat un paraclis pus sub ocrotirea Sfântului Ioan Rusul. În 26 octombrie 2016, în ziua de pomenire a Sf. M. Mc. Dimitrie, Mitropolitul Andrei a târnosit sfântul lăcaș, care, în prezent, se află în stadiu pe pictare.

Lăcașul de cult este păstorit din anul 1991 de preotul paroh Ioan Goje, avându-l alături pe preotul coslujitor Cătălin Pălimaru, directorul Editurii Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului.

Mai multe fotografii aici.


Viaţa Sfântului Mărturisitor Ioan Rusulioan-rusu-789

Sfântul Ioan Rusul s-a născut în jurul anului 1690 în Rusia. A căzut prizonier la turci, în timpul războiului dintre ruşi şi
turci, în jurul anului 1711. Aşa a ajuns rob la un ofiţer superior turc din

Procopie, Asia Mică, aproape de Cezareea Palestinei, pe care l-a respectat şi i s-a supus cu smerenie. Pentru că nu l-a obligat să se lepede de Hristos, Dumnezeu i-a dăruit turcului bogăţii şi faimă. Cu toate că stăpânul i-a cerut să nu mai locuiască în grajd cu dobitoacele, sfântul nu şi-a părăsit locul de nevoinţă. În urma faptului minunat prin care i-a trimis stăpânului mâncarea preferată tocmai la Mekka, oamenii l-au privit cu teamă şi respect, ca pe un om drept şi plăcut lui Dumnezeu.

A trecut la cele veșnice la vârsta de aproximativ 40 de ani, pe 27 mai 1730, la înmormântarea sa fiind prezenţi chiar şi mulţi musulmani. Sfintele sale moaşte au fost descoperite peste trei ani, după ce s-a arătat sfântul în vis preotului satului. În anul 1832, Osman Paşa a aruncat moaştele sfântului în foc, dar pentru că au văzut că acesta se mişca prin foc ca un om viu, turcii au fugit îngroziţi. Sfintele moaşte nu au ars, dar au rămas negre de la fum până astăzi.

Moaştele Sfântului Ioan Rusul au fost aduse în Grecia în jurul anului 1924 și se află în localitatea Procopie din insula  Evvia.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...