Sfântul Ioan Rusul, cinstit în mod deosebit la Cluj-Napoca

de | mai 26, 2016 | Actualitatea religioasă

Sfântul Ioan Rusul, pomenit în calendarul ortodox pe 27 mai,  este cinstit în mod deosebit în aceste zile la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești, dar și în parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din  Cluj-Napoca.

          Mănăstirea clujeană „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești are de câțiva ani părticele din sfintele moaște ale Sfântului Ioan Rusul. Și anul acesta credincioșii clujeni dar nu numai, sunt așteptați cu prilejul sărbătorii sfântului, la slujbele speciale, care  încep  din ajun, de la ora 18:00, când va fi oficiată slujba Privegherii, a declarat părintele protosinghel Anastasie Berbecel, unul dintre duhovnicii  manastirii:

Maine, în ziua prăznuirii Sfântului Ioan Rusul, părticica din sfintele sale moaște de la Mănăstirea Florești va fi dusă în parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din  Cluj-Napoca, strada Tache Ionescu. nr. 86. Aici există de câțiva ani un paraclis ce-i poartă numele, a declarat părintele paroh Ioan Goje:

 


Viaţa Sfântului Mărturisitor Ioan Rusulioan-rusu-789

Sfântul Ioan Rusul s-a născut în jurul anului 1690 în Rusia. A căzut prizonier la turci, în timpul războiului dintre ruşi şi
turci, în jurul anului 1711. Aşa a ajuns rob la un ofiţer superior turc din

Procopie, Asia Mică, aproape de Cezareea Palestinei, pe care l-a respectat şi i s-a supus cu smerenie. Pentru că nu l-a obligat să se lepede de Hristos, Dumnezeu i-a dăruit turcului bogăţii şi faimă. Cu toate că stăpânul i-a cerut să nu mai locuiască în grajd cu dobitoacele, sfântul nu şi-a părăsit locul de nevoinţă. În urma faptului minunat prin care i-a trimis stăpânului mâncarea preferată tocmai la Mekka, oamenii l-au privit cu teamă şi respect, ca pe un om drept şi plăcut lui Dumnezeu.

A trecut la cele veșnice la vârsta de aproximativ 40 de ani, pe 27 mai 1730, la înmormântarea sa fiind prezenţi chiar şi mulţi musulmani. Sfintele sale moaşte au fost descoperite peste trei ani, după ce s-a arătat sfântul în vis preotului satului. În anul 1832, Osman Paşa a aruncat moaştele sfântului în foc, dar pentru că au văzut că acesta se mişca prin foc ca un om viu, turcii au fugit îngroziţi. Sfintele moaşte nu au ars, dar au rămas negre de la fum până astăzi.

Moaştele Sfântului Ioan Rusul au fost aduse în Grecia în jurul anului 1924 și se află în localitatea Procopie din insula  Evvia.

Ultimele articole

10 mai – Sf. Ap. Simon Zilotul

10 mai – Sf. Ap. Simon Zilotul

Sf. Ap. Simon Zilotul – Acest sfânt Apostol era de neam din Cana Galileei, cunoscut Domnului nostru Iisus Hristos şi Preacuratei Maicii Sale, deoarece Cana nu este departe de Nazaret. Când Simon a avut nunta cea legiuită, a fost chemat şi Iisus cu ucenicii acolo,...