Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, prăznuit la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon” din București și la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București

de | oct. 26, 2024

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost sărbătorit sâmbătă, 26 octombrie 2024, și la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal din București. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. 

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a vorbit despre importanța mărturisirii lui Hristos:

„Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a mers cu mărturisirea până la capăt, până când i s-a luat viața. Mărturisirea noastră pe care o facem astăzi nu pretinde să ne dăm viața, ci ca prin felul nostru creștinesc de a fi să mărturisim credința în Mântuitorul Hristos. Sfântul Dimitrie s-a născut în secolul al 3-lea, când a fost prigoana cea mare împotriva creștinilor. Fiind o festivitate la care se aduceau jertfe zeilor, el nu a făcut lucrul acesta, ceea ce l-a costat viața. I s-a spus să se lepede de creștinism, ceea ce nu a făcut, iar pentru aceasta a fost închis. În împrejurarea aceea, când erau mari sărbători la Tesalonic și se desfășurau jocuri în arenă ca să-l distreze pe împărat, un gladiator pe nume Lie își bătea joc de creștini. Astfel, un tânăr creștin, Nestor, neputând suferi lucrul acesta, s-a dus la Sfântul Dimitrie, care era închis, i-a spus ce se petrece și că are de gând să se lupte cu Lie. Atunci, Sfântul Dimitrie i-a zis că îl va învinge pe Lie, dar și pe Hristos Îl va mărturisi. Astfel, l-a învins, iar prețul a fost următorul: el a fost pedepsit cu tăierea capului, iar Sfântul Dimitrie a fost străpuns în temniță cu sulițe și a murit. De atunci și până astăzi credincioșii de peste tot, dar mai ales din Tesalonic sărbătoresc ziua morții lui și își aduc aminte de el, înălțând rugăciuni. Sfântul Dimitrie a mers cu mărturisirea până la capăt. Iar de atunci și până acum mulți iubitori de Hristos i-au urmat exemplul și și-au plătit credința cu viața lor”.

 

Din soborul de arhierei care au slujit la Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei au făcut parte: Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. De asemenea, au participat și  Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, care a fost ales Arhiepiscop ortodox român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, și Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania, care a fost ales Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei.

Slujire la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București

Din încredințarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la sărbătoarea Sf. M. Mc. Dimitrie, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Ecaterina” – Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Mai multe fotografii AICI

Sursa: Diac. Andrei Butu / Ziarul Lumina

Foto credit: Ziarul Lumina, Radio Trinitas și Episcopia Spaniei și Portugaliei

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA