Sfântul Meletie, ales ocrotitor spiritual al persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Dej

de | mart. 2, 2017

Asociația Filantropia Ortodoxă Dej a inițiat miercuri, 01 martie 2017, o întâlnire a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din municipiu. În cadrul acestei prime întâlniri, desfășurată la sediul Protopopiatului Ortodox Dej, a fost ales Sfântul Meletie ca ocrotitor spiritual al persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din oraș.

Totodată, au avut loc diferite activități de cunoaștere, de creație și recreative. Alături de aceste persoane au fost și elevii de la  Școala ,,Mihai Eminescu” din Dej, coordonați de profesoara Daniela Petrescu. Împreună au confecționat mărțișoare pe care le-au oferit bunicuțelor din cadrul Serviciului socio-medical de îngrijire a persoanelor vârstnice Dej, dar  beneficiarilor Centrului de zi pentru vârstnici din municipiu. În urma acestei întâlniri, persoanele cu deficiențe de auz și vorbire au hotărât să se întâlnească în mod regulat și să se implice în diferite activități organizate de  Asociație.

Asociația Filantropia Ortodoxă Dej urmăreşte prevenirea excluderii sociale a persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire și a familiilor acestora, cu risc de izolare socială, sau aflate în condiţii minimale de subzistenţă.

,,Ne bucurăm că voluntarii noștri se implică într-un mod exemplar în toate activitățile pe care le desfășurăm și îl rugăm pe Sfântul Meletie să îi ocrotească atât pe ei, cât și pe aceste persoane cu deficiențe de auz și vorbire, care de azi înainte fac parte din marea familie a Filantropiei Dej” a spus părintele protopop Ioan Buftea.

Sfântul Ierarh Meletie a fost contemporan cu Sfinții Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gura de Aur. El l-a botezat pe Sfântul Ioan Gură de Aur, l-a hirotonit diacon pe Sfântul Vasile cel Mare, iar în cadrul celui de-al doilea Sinod Ecumenic, l-a rânduit pe Sfântul Grigorie Teologul ân scaunul patriarhal din Constantinopol. Pentru că a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, atunci când un arhidiacon arian i-a astupat gura, Sfântul Ierarh Meletie este socotit ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz. Mai mult, astăzi, în limbajul mimico-gestual, Sfânta Treime este închipuită prin aceleași gesturi săvârșite de sfânt, în urmă cu peste un mileniu și jumătate.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii și Vecernia plecării genunchilor la Dej

Procesiune de Rusalii și Vecernia plecării genunchilor la Dej

Sute de credincioși dejeni au participat în Duminica Cincizecimii, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii. Manifestarea continuă o veche tradiție din Ardeal având în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului și pentru mediul înconjurător la...