Sfântul Meletie, ales ocrotitor spiritual al persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Dej

de | mart. 2, 2017 | Activități parohiale

Asociația Filantropia Ortodoxă Dej a inițiat miercuri, 01 martie 2017, o întâlnire a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din municipiu. În cadrul acestei prime întâlniri, desfășurată la sediul Protopopiatului Ortodox Dej, a fost ales Sfântul Meletie ca ocrotitor spiritual al persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din oraș.

Totodată, au avut loc diferite activități de cunoaștere, de creație și recreative. Alături de aceste persoane au fost și elevii de la  Școala ,,Mihai Eminescu” din Dej, coordonați de profesoara Daniela Petrescu. Împreună au confecționat mărțișoare pe care le-au oferit bunicuțelor din cadrul Serviciului socio-medical de îngrijire a persoanelor vârstnice Dej, dar  beneficiarilor Centrului de zi pentru vârstnici din municipiu. În urma acestei întâlniri, persoanele cu deficiențe de auz și vorbire au hotărât să se întâlnească în mod regulat și să se implice în diferite activități organizate de  Asociație.

Asociația Filantropia Ortodoxă Dej urmăreşte prevenirea excluderii sociale a persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire și a familiilor acestora, cu risc de izolare socială, sau aflate în condiţii minimale de subzistenţă.

,,Ne bucurăm că voluntarii noștri se implică într-un mod exemplar în toate activitățile pe care le desfășurăm și îl rugăm pe Sfântul Meletie să îi ocrotească atât pe ei, cât și pe aceste persoane cu deficiențe de auz și vorbire, care de azi înainte fac parte din marea familie a Filantropiei Dej” a spus părintele protopop Ioan Buftea.

Sfântul Ierarh Meletie a fost contemporan cu Sfinții Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gura de Aur. El l-a botezat pe Sfântul Ioan Gură de Aur, l-a hirotonit diacon pe Sfântul Vasile cel Mare, iar în cadrul celui de-al doilea Sinod Ecumenic, l-a rânduit pe Sfântul Grigorie Teologul ân scaunul patriarhal din Constantinopol. Pentru că a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, atunci când un arhidiacon arian i-a astupat gura, Sfântul Ierarh Meletie este socotit ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz. Mai mult, astăzi, în limbajul mimico-gestual, Sfânta Treime este închipuită prin aceleași gesturi săvârșite de sfânt, în urmă cu peste un mileniu și jumătate.

Hramul parohiei Sălișca din Protopopiatul Dej

Hramul parohiei Sălișca din Protopopiatul Dej

În Duminica a XII-a după Rusalii credincioșii din Parohia Sălisca, Protopopiatul Dej, și-au serbat cu anticipație hramul bisericii: „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, prăznuit în Biserica Ortodoxă în 29 august. Cu acest prilej, cu binecuvântarea...

Tabăra „O zi de neuitat” în Parohiile Maieru I și II

Tabăra „O zi de neuitat” în Parohiile Maieru I și II

În ziua de 17 august 2023, Parohia Ortodoxă Maieru II, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Maieru I, a organizat tabăra intitulată “O zi de neuitat”, pentru tinerii din localitate. Evenimentul a debutat cu rugăciunea de dimineață, săvârșită în Biserica “Sfântul...

Tabăra Ortodoxă ,,VACANȚĂ ÎN PRIDVORUL BISERICII” la Dumbrăveni

Tabăra Ortodoxă ,,VACANȚĂ ÎN PRIDVORUL BISERICII” la Dumbrăveni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiescop și Mitropolit Andrei, Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Dumbrăveni, județul Bistrița Năsăud a organizat Tabăra de vară intitulată "Vacanță în pridvorul Bisericii". 70 de copii și tineri din...