Sfântul Onufrie, cinstit de elevii clujeni printr-un pelerinaj la mănăstire

de | iun. 15, 2016 | Activități parohiale

Elevii clasei a V-a B de la Școala „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca, l-au cinstit pe Sfântul Onufrie printr-un pelerinaj la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea clujeană Florești. Pelerinajul a fost organizat marți, 14 iunie 2016, de  parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, păstorită de părinții Nicolae Buda și Ciprian Taloș.

De zece ani,  în preajma zilei de Sfântului Onufrie cel Mare, sărbătorit în calendarul ortodox pe 12 iunie, în cadrul Concursului „Micul Onufrie”, elevii Școlii „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca merg la biserica „Nașterea Domnului” din cartierul Gheorgheni, pentru a-l prăznui pe acest sfânt, printr-un program de cântece și poezii religioase. Proiectul a fost inițiat în anul 2006, de Daniela Necula, profesor de religie al școlii.

Anul acesta elevii l-au cinstit pe Sfântul Onufrie printr-un pelerinaj la Mănăstirea Florești, în apropierea căreia se află Așezământul pentru copii „Sfântul Onufrie”.  Însoțiți de părintele Ciprian Taloș, d-na Daniela Necula, profesor de religie și de d-na Ana-Maria Țibre, dirigintele acestei clase, tinerii au vizitat mai întâi așezământul, unde au fost întâmpinați de Teodora Angelescu, reprezentatul Asociației Filantropice cu același nume, asociație care a contribuit la definitivarea acestui proiect social. Astfel le-au fost arătate camerele pregătite pentru a-i primi pe cei care au nevoie de adăpost.

„Elevii au fost impresionați de acest loc,  mai ales că, de câțiva ani, în cadrul cercului de pictură al parohiei, o parte din fondurile obținute au fost dăruite pentru construcția acestor case. Și acum au donat așezământului o parte din fondurile bănești, obținute din produsele realizate de Sfintele Paști la Cercul de pictură al parohiei”, a declarat reprezentantul parohiei „Nașterea Domnului”, Marilena Asănică.

Apoi, părintele Visarion Pașca, unui dintre duhovnicii Mănăstirii Florești și inițiatorul proiectului, le-a povestit elevilor despre viața acestui sfânt protector al așezământului și despre etapele construcției centrului social. După acest moment copii au mers la mănăstire unde au rostit o rugăciune și au servit  bunătăți pregătite special pentru ei de maici.

Așezământul pentru copii „Sfântul Onufrie” de lângă Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Florești este compus din 4 case de tip familial și un imobil multifuncțional. Complexul este destinat ocrotirii, îngrijirii și asigurării unei dezvoltări armonioase a copiilor, separați temporar sau definitiv de familia lor. Așezământul urmează să fie dat în folosință cât mai curând.

Ultimele articole

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Parohia Ortodoxă Teaca, din cadrul Protopopiatului Ortodox Bistrița, a găzduit luni 24 aprilie 2023, întâlnirea cercului preoțesc de pe Valea Tecii. Pornind de la îndemnul biblic: ,,Fiule, sprijină pe tatăl tău la bătrânețe și nu-l mâhni în viața lui. Și chiar de i se...

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

În ziua Înainte prăznuirii Bunei Vestiri, un grup de persoane private de libertate, rezidente ale Centrului Terapeutic Lotus din Penitenciarul de maxima siguranța Gherla însoțite de preotul capelan alături de cadre din Serviciul Educație , Sectorul Reintegrare Socială...