Sfântul Pantelimon, ocrotitorul medicilor și vindecătorul bolnavilor

de | iul. 27, 2019

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește în fiecare an, în data de 27 iulie, pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Sfântul este considerat ocrotitor al medicilor și vindecător al bolnavilor, deoarece nu pretindea plată pentru binefacerile săvârșite. În Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului există o policlinică ce-l are ca ocrotitor pe Sfântul Pantelimon și unde serviciile medicale sunt gratuite.

Viața și minunile Sfântului Pantelimon

Originar din Nicomidia, oraş din Asia Mică, aflat în apropiere de Constantinopol, în prezent Turcia, Sfântul Pantelimon provenea dintr-o familie înstărită, tatăl său se închina la zei, iar mama era creştină. La botez a primit numele de Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv”. A primit o educaţie aleasă și a deprins știinţa medicinii de la doctorul din cetate. Deoarece tămăduia bolnavii fără să primească plată şi invoca numele Mântuitorului Hristos, a fost denunţat de medicii din cetate și judecat în vremea persecuţiilor împăratului Diocleţian (284-305). A fost supus la chinuri şi în cele din urmă decapitat. Deoarece nu primea plată pentru tratamentele pe care le făcea, este numit „doctor fără de arginţi”. Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon este invocat adeseori de către cei aflaţi în suferinţă, fiind grabnic vindecător.

Atât în timpul vieții sale, cât mai ales după trecerea la cele veșnice, Sfântul Pantelimon a săvârșit minuni și tămăduiri. Este consemnată vindecarea viitorului domnitor al Moldovei, Scarlat Calimachi, diagnosticat în vremea sa cu o boală incurabilă. El s-a rugat mucenicul Sfântului Pantelimon să-l însănătoşească, promițând că va construi o mănăstire pe Muntele Athos. Scarlat Calimachi s-a vindecat și, după câţiva ani, urcat pe tronul Moldovei (1806) , a ridicat mănăstirea Sfântul Pantelimon din Muntele Athos. Această mănăstire a fost mai târziu extinsă şi mărită cu ajutorul daniilor venite din Rusia.

Așezăminte din Arhiepiscopia Clujului, închinate Sfântului Pantelimon

În țara noastră, singura policlinică fără plată care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Pantelimon se află în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Aceasta se adresează categoriilor sociale defavorizate, care beneficiază gratuit de consultaţii medicale, medicamente și asistență spirituală. Policlinica a fost înființată în anul 1999 ți are anual peste 420 de beneficiari.

Și mănăstirea din localitatea Dâncu, comuna Aghireșu, județul Cluj, este patronată de Sfântul Pantelimon. Așezământul monahal a fost înființat în anul 2014, la inițiativa Arhiepiscopului și Mitropolitului Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Slujbele se oficiază momentan într-o bisericuță de lemn, cu hramul „Învierea Domnului” , ce datează din anul 1750. Locașul de cult a fost strămutat în satul Dâncu în 1862, din Valea Drăganului și adăpostește o colecție de icoane pe lemn, din care o mare parte sunt realizate de Nechita Zugravu.

În momentul de față se lucrează la ridicarea unei biserici de zid, care va deservi credincioșii din Dâncu și localitățile învecinate. Astăzi, 27 iulie, în ziua de prăznuire a Sfântului, Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” își serbează ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie, la care vor lua parte credincioșii din toata comuna Aghireș, dar și mulți fii ai satului, va fi oficiată de un sobor de preoți, condus de părintele arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului.

Silvia Filipoi 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...